OFFNews Икономика | 06.03.2020 10:05:49 | 15

Страхът от коронавируса повлече надолу азиатските пазари


Рязък срив на азиатските фондови борси последва страховете, че коронавирусът може да причини световен икономически спад, пише Би Би Си.

Акциите на индекса Nikkei в Япония загубиха 2.72%, а инвеститорите бяха разочаровани, след като Банката на Япония не се намеси в подкрепа на пазара. Хонконгският индекс Hang Seng загуби 2.3% в следобедната търговия.

В същото време анализ на Азиатската банка за развитие показва, че взривът от коронавируса ще нанесе тежък удар върху развиващите се азиатски пазари и ще е налице рязък спад в области като туризъм и бизнес пътувания. Прогнозират се и нарушения при доставките. Засега не е ясно колко сериозни ще бъдат икономическите загуби поради несигурността в прогнозите за развитието на взрива от коронавирус, но различните сценарии сочат, че те може да варират между $77 милиарда и $347 милиарда, или 0.1% до 0.4% от световния брутен вътрешен продукт, се казва в анализа.

Европейските акции също тръгнаха надолу. Общоевропейският индекс  STOXX 600 се понижи с 2.4% към 8:56 ч. (GMT). Немският DAX загуби 2.4%, британският FTSE 100 загуби 1.8%, френският CAC падна с 2.4%. Пан европейският индекс STOXX 600 падна с 2.4% до 08:56 (GMT), съобщава Ройтерс.

След като отбелязаха най-лошото си седмично представяне от финансовата криза през 2008 г. насам, световните акции, измерени с индекса, се повишиха с 1.7% тази седмица в отговор на обявените политики за борба с икономическите последствия от вируса. Американският Държавен резерв спешно намали лихвите с 50 базисни пункта по-рано тази седмица. Банките на Канада и Австралия също понижиха нивата, а инвеститорите очакват и други централни банки да направят това.

Прочети цялата публикация