БНР | 16.03.2020 20:52:59 | 194

Тръмп препоръча да се избягват събирания на повече от десет души в САЩ


Американският президент Доналд Тръмп препоръча да се избягват събирания на повече от десет души. На брифинг с групата за ответни действия спрямо Covid-19 президентът също предложи щатите, в които се наблюдава предаване на вируса в различни общности, да затворят училища, барове, фитнес салони и други места за събиране на хора.

Тръмп предупреди, че ситуацията, в която се намира страната, може да продължи до юли и дори август и не изключи възможността икономиката да навлезе в рецесия. Но той коментира, че пазарите ще бъдат в много добра форма, след като вирусът премине.

Независимо от опитите за успокояване на турболентните пазари от световните лидери индексите продължават да бележат ниски нива. В понеделник Доу Джоунс регистрира 11 процента спад. По време на брифинга на президента този спад достигна 12,9 процента – най-големият от 1987-а насам. 

Белият дом също сподели с медиите кампания под надслов “15 дни за забавяне на разпространението.” Инициативата призовава към изпълнение указанията на властите, да се стои вкъщи при проява на симптоми, като за по-възрастните съветът за оставане у дома е при каквито и да е обстоятелства. Препоръчва се и избягване на пътувания, които не са необходими.

По-рано главният медик на САЩ, доктор Джером Адамс, заяви, че страната е в критичен момент от борбата с Covid-19 и се намира там, където Италия е била преди две седмици. Предупрежденията са, че ако гражданите не вземат насериозно указанията, ще се стигне до огромен скок при заразените и смъртните случи. Преди две седмици в Италия е имало 1700 случая на заразени, а сега броят е около 25 000, като жертвите са над 1800. Към момента поне 65 души са загинали от новия коронавирус в САЩ.

Губернаторите на Ню Йорк, Кънетикът и Ню Джърси постигнаха споразумение да наредят затваряне на барове, ресторанти, театри и казина, но клиентите ще имат възможност да купуват храна за вкъщи от ресторантите. Споразумението позволява на супермаркетите и бензиностанциите да останат отворени.

Междувременно официални лица опровергаха ширещи се онлайн слухове, че се готви национална задължителна карантина.

Все повече бизнеси усещат ефектите от пандемията. Президентът обеща помощ за авиолиниите, които се очаква да понесат огромни загуби. Тръмп заяви, че ще ги подкрепи “100 процента.”

В същото време продажбите на билети за кино стигнаха до едни от най-лошите нива. АП отбелязва, че повече хора са посетили киносалоните в уикенда след терористичните атаки от 11 септември 2001-ва, отколкото през изминалия уикенд.

Най-голямата верига кина в Щатите (AMC Theaters) обяви, че ще ограничи посещението в киносалоните до 50 души. По този начин те спазиха указание на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Киносалони в Ню Йорк и Лос Анджелис затвориха врати след разпореждане на кметовете и предприетата политика от AMC e опит да се избегне загуба на клиенти. 

Прочети цялата публикация