Fakti.bg | 18.03.2020 05:49:31 | 121

Лондон с нови мерки за борба с коронавируса. Замразяват ипотеки и изплащане на заеми за три месеца


Гарантирани от правителството заеми на стойност 330 милиарда паунда и тримесечно облекчение за изпитващите трудности да изплащат ипотеките си са сред спешните безпрецедентни мерки, обявени от британския министър на финансите Риши Сунак в подкрепа на бизнеса и семействата заради кризата около коронавируса.

Британското правителство продължава с политиката си, която нарича „Правилните мерки в правилното време“.

След първоначалните мерки за ограничаване на социалните контакти последва икономическият пакет. Обещаната сума от Риши Сунак от 330 милиарда паунда в помощ на бизнеса е наистина огромна, около 15 процента от брутния вътрешен продукт.

Сунак коментира; „Това означава, че бизнесите ще имат достъпи до своите заеми, за да плащат заплати, наеми, доставки или да правят поръчки.” Описвайки събитията като извънредни, той добави: „Никога в мирно време не сме били изправени пред подобна икономическа криза’.

От следващата седмица няма да се трупат лихви в рамките на пет месеца за заемите до пет милиона и по-малките бизнеси ще имат достъп до 25 хиляди от своите депозити, за да покриват разходите си.

Особено внимание се обръща на развлекателната индустрия, в която попадат кината, театрите, заведенията и много други и която се очаква да бъде много сериозно засегната.

Трябва обаче да се отбележи, че подкрепата, която ще получи бизнесът, за да оцелее, все пак е под формата на заеми. Следвайки именно политиката „Правилните мерки в правилното време" Борис Джонсън заяви, че още не е време да бъдат затворени училищата. Вчера в Обединеното кралство имаше 14 нови смъртни случая.

Фалира известната дизайнерска компания „Лора Ашли“. Отменят се всякакви по-големи масови събития. Всички неспешни операции ще бъдат отложени от 15 април нататък, за да се освободят 30 000 болнични легла. Населените места все повече опустяват, по магазините има все повече празни рафтове.

Правителството отново обяви, че ще направи всичко, което трябва за здравето на хората и че няма място за паника.

Прочети цялата публикация