БНР | 20.03.2020 08:46:10 | 125

Кремъл: Русия е готова на преговори за цената на петрола


Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в петък, че Русия е "готова за контакт заради цените на петрола", които се сринаха съществено, след като Саудитска Арабия започна да увеличава производството и доставките си на суров петрол.

Въпреки това изявление, продължава да има несигурност, тъй като през миналата седмица министърът на енергетиката Александър Новак настоя, че все още няма условия за постигане на споразумение за намаляване на производството на петрол, за да се стабилизират цените.

Междувременно петролът поскъпва за втора поредна сесия на търговия, след като САЩ обяви, че ще започне да попълва стратегическите си резерви с 30 млн. барела, а президентът Доналд Тръмп намекна, че може да се намеси в "подходящото време" в ценовата война между Саудитска Арабия и Русия.

Агресивните стимулиращи мерки на централните банки по цял свят пък допринасят за известно успокояване на паниката на фондовите борси, което също допринася за поскъпването на петрола от вчера насам, след като в рамките на последните 30 дни "черното злато" поевтиня с над 50 на сто.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през май нарастват в петък с 6,7% обратно над $ 30 за барел, след като вчера те скочиха с 14,4% от 17-годишото дъно в сряда около $ 24,52 за барел (най-ниско ниво от 8-и май 2003 г.).

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април пък нарастват с 8% над $ 27 за барел, следвайки вчерашният рекорден дневен ръст с 23,8% от многогодишното дъно около $ 20,37 (най-ниско ниво от 20-и февруари 2000 г.).


Прочети цялата публикация