БНР | 20.03.2020 09:51:06 | 36

Продължават опитите на мигранти да пресекат турско-гръцката граница


Не стихва напрежението на граничната бразда в Еврос, въпреки че Анкара обяви затваряне на границата.

Прехвърлят мигранти от островите във вътрешността на Гърция в затворени лагери под контрол срещу разпространението на коронавируса.

По няколко опита в денонощие правят мигрантите да преминат гръцката граница при Кастаниес, съобщават от гранична полиция. Опитват със стълби да преминат граничната ограда. Използват и сълзотворен газ срещу гръцките граничари.

На границата при Еврос, съобщават от правителството ,съвместно с гръцките сили са и специалните части на европейската агенция по гранична охрана „Фронтекс“.


Всички опити за нелегално влизане в Гърция са предотвратени, съобщи министърът на обществения ред Михалис Хрисохоидис.

Тази нощ започнаха да транспортират мигрантите без право на бежански статут от гръцките острови към вътрешността на страната. Настаняват ги в затворени лагери и ги поставиха под карантина. Ще ги репатрират в рамките на месец.

Увеличиха и медицинските екипи в лагерите за бежанци, защото гърците от островите настояват за незабавно изнасяне на чужденците под страх от разпространение на вируса.

Срещу чужденците реагират и кметовете на малки острови в Егейско море, където в последните дни пристигат европейски граждани от рискови страни и не спазват задължителната карантина.

Прочети цялата публикация