БНР | 20.03.2020 09:54:14 | 127

Коронавирусът увеличи рязко търсенето на сервизни роботи в Китай


Недостигът на работници и ограниченията за контакти с други хора поради пандемията на коронавируса увеличават търсенето на сервизни роботи в Китай, което потенциално ще засили този сектор, който досега изпитваше трудности да се наложи в търговската мрежа, предаде Ройтерс.

Инвеститорите на рисков капитал с опит в сектора на роботиката заявиха, че очакват поръчките от Китай да се повишат значително тази година въз основа на интереса от края на януари, когато вирусът започна да се разпространява в азиатска държава.

Това може да доведе до използването на сервизни роботи, които доставят храна и напитки в ресторанти и хотели та чак до армията, която изпълнява основни функции в болниците, следейки за изпълняването на строгите правила за липса на физически контакти.

"Секторът на здравеопазването е наистина горещ", посочи Емил Дженсън, вицепрезидент по продажбите в Китай на базираната в Дания компания Mobile Industrial Robots, произвеждаща персонализирани роботи, които се използват както в болници, така и в предприятията.

"Наблюдаваме голямо, многократно увеличаване на новото търсене на роботи от болниците и много хора ни се обаждат за първи път", допълни той.

Сред най-търсените са роботите за дезинфекция, които излъчват UV светлини в една стая, за да убият микробите.

След като коронавирусът настъпи, различни компании започнаха да даряват на болниците роботи за дезинфекция и за доставка на храна, доказвайки тяхната полезност както за предотвратяване на предаването на вируса, така и за управление на доставките.

Преди въвеждането на роботите, "всеки път, когато медицинска сестра трябваше да достави храна на заразен пациент, тя трябва да носи защитен костюм, което отнемаше по десет минути, за да го облече", коментира Гън Пен от Университетската болница в Шънджън. "Точно тогава доставките на защитни облекла бяха ограничени, така че роботите ни помогнаха много".

Базираната в Шанхай компания Keenon Robotics, която отдавна продава роботи, доставящи храна на клиентите в ресторанти, заяви, че ускорява плановете си да започне продажбата на медицински роботи.

Базираната в Пекин фирма Yunji Robotics, произвеждаща роботи за доставка, и базираната в Шанхай TMIRob, която прави дезинфекционни роботи, също увеличиха доставките си вследствие на коронавируса.

Извън Китай, базираната в Дания компания UVD Robotics, която също прави UV дезинфекционни роботи, обяви сделка с китйски доставчик за дистрибуция на медицински изделия, която ще помогне да се доставят датски роботи в болници в Китай.

Китайските компании са продали около 15 000 сервизни робота от 2018 г. насам, но се очаква поръчките за доставка на роботи за дезинфекция да се увеличат три пъти настоящата година.

Наред със сервизните роботи, пандемията от коронавирус може да стимулира търсенето на по-голяма автоматизация във фабриките.

Много китайски заводи за полупроводникова техника, намиращи се в епицентъра на вируса в град Ухан, работят непрекъснато през цялата епидемия, което експертите от технологичната индустрия приписват на техните високо автоматизирани производствени процеси.


Прочети цялата публикация