БНР | 23.03.2020 12:05:43 | 20

Маргарита Мачева остава директор на Благоевградския театър


Преди месец екипът на Драматичния театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград излезе с позиция в подкрепа на изпълняващата длъжността директор Маргарита Мачева и с искането тя да остане на поста си.

„С назначаването на Маргарита Мачева през октомври 2018 година творческите и финансовите показатели на театъра са значително подобрени“, се казва в становището, гласувано на общо събрание. И още: „За периода на управление на Маргарита Мачева съставът имаше възможност да работи с утвърдени режисьори, екипи от сценографи, хореографи, композитори и други. Като резултат от това Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград присъства трайно в театралния афиш на столицата и в страната.
Творческите успехи се потвърждават от получените номинации и награди, участия в национални и международни фестивали. Убедени сме, че всяка една промяна в ръководството ще доведе до значителни финансови и творчески загуби“.

Становището на хората в театъра беше заявено по повод възможността бившият директор Александър Галперин да се върне на поста си, след като уволнението му от министъра на културата беше обявено от съда за незаконно. Според съда липсват доказателства за нарушенията, за които Галперин е уволнен дисциплинарно през септември 2018 година.

На 10 март екипът на Благоевградския театър започна и мирни протестни действия, с надеждата да привлече вниманието на обществото към своите искания. И ето че преди броени дни от там дойде съобщение до медиите, че Маргарита Мачева остава на поста си и ще продължи да ръководи културния институт.

„Последните няколко седмици бяха изключително важни за колектива на театъра. Ние сме щастливи, че усилията ни не бяха напразни, че Драматичен театър - Благоевград ще има шанса да продължи своята програма и да подобрява резултатите си.
Благодарни сме на Министерството на културата, община Благоевград, Съюза на артистите в България, КТ „Подкрепа“, федерация „Култура“, всички институции, колеги, зрители и приятели!

Благодарим и на Вас за бързата реакция, обективност и подкрепа“, се казва в съобщението до медиите.


Прочети цялата публикация