БНР Стара Загора | 23.03.2020 14:50:11 | 92

Кметът на Хасково оповести нови мерки срещу разпространението на COVID 19


Кметът на община Хасково Станислав Дечев оповести днес нови мерки за предотвратяване разпространието на коронавируса и направи анализ на ситуацията в общината до този момент.

Община Хасково, съвместно с Централния оперативен щаб и всички институции, предприе редица мерки, които са важни за здравето на всеки от нас.

Преустановени са посещенията на паркове, детски площадки, съоръжения на открити и закрити места.

Организирахме съвместно с МВР контролно-пропускателните пунктове на входно-изходните артерии на Хасково. Преминаването през тези КПП може да става само при пътуване за работа, здравословни причини или завръщане по постоянен или настоящ адрес.

Тези забрани са в сила от събота, припомни кметът Станислав Дечев на брифинг днес.

През почивните дни извършихме много проверки. За съжаление не всички граждани проявяват самодисциплина. Много от тях се опитват да заобиколят правилата. Искам отново да ги призова да не го правят и да им кажа, че не е сега моментът да се опитва всеки от нас да показва как се заобикалят правилата. На всички ни е некомфортно да сме ограничени, но в крайна сметка, всяка от тези мерки е за нашето здраве, за здравето на нашите родители, съседи, приятели. А за да спасим Хасково, трябва всички максимално да се стегнем и да спазваме мерките, които ни налага извънредното положение, подчерта Дечев.

На направените КПП-та има известно забавяне и тук е моментът да благодаря на шофьорите за търпението. Но и тук има хора, които се опитват да заобиколят правилата, други пък да посочват странични пътища и дори в социалната мрежа да пускат съобщения от къде може да се мине и да се преодолее забраната.

Искам да ви кажа, че всъщност община Хасково има добро видеонаблюдение, което тази седмица ще удвоим. Сега знаем почти всичко, след тази седмица ще знаем всичко. Сега имаме 100 камери. От другата седмица ще бъдат 200. Така че- не се опитвайте. Не е сега моментът да се дебнем, предупреди кметът. Ако трябва да използвам един такъв израз: „Да не се гоним, защото ще се хванем“, коментира Станислав Дечев. Сега камерите са 100, от другата седмица ще са 200.

Всички КПП-та и към този момент се охраняват освен от жива сила и от камерите на Хасково. Трафикът е намалял наполовина. Миналата седмица през почивните 14 и 15 март през входно-изходните пътища на Хасково са минали 50 хиляди автомобила. На 21 и 22 март броят им е 28 хиляди. Това показва, че много от хората са се съобразили с тази мярка, за което им благодаря, каза още градоначалникът.

С кмета на Димитровград съвместно изпратихме предписание на автобусните фирми, които карат по линията Хасково-Димитровград, за спазване от страна на пътниците на мерките  за безопасност - предпазни маски, ръкавици, дезинфектант, отстояние между местата.

От тази седмица спираме и вендинг машините за кафе, които са на улиците. Заедно с РЗИ ще затворим тези машини, защото там не можем да сме сигурни, че се спазват някакви мерки за биосигурност.

На всички бензиностанции се премахва консумацията на храна на самото място.

На банките е спуснато предписание за предприемане на необходимите мерки за обслужваните от тях банкомати.

Домоуправителите на блоковете ще бъдат подсигурени с дезинфектанти. Утре ще пристигнат два вида дезинфектанти при нас. Единият е за общите части, другият е за почистване на местата, където най-често се докосват хората. Знам, че много домоуправители вече извършват тези дейности, за което им благодаря.

Предстои да обявим телефон за набиране и на доброволци. Всеки, който има желание да помага в различни области, може да остави свои координати. На по-късен етап, според необходимостта, ние ще се свържем с него и разчитаме на помощта му.

Искам да ви уверя, че към този момент община Хасково работи в абсолютен синхрон с останалите институции- Областен управител, ОДМВР, РЗИ и всички, които по един или друг начин са ангажирани с прилагането на мерките срещу разпространението на коронавируса. По същия начин си сътрудничим и с кметовете, и конкретно с Иво Димов. Нашите екипи в момента на КОРЗ и Горското стопанство работят почти изцяло за контрола на тези мерки за опазване на здравето на хората и недопускането на разпространението на вируса.

Искам да благодаря на няколко фирми и организации, които ни помагат в тези тежки дни.

На Бойко Узунов, който ни дари пръскачки, с които дезинфекцираме.

ПГЛП „Райна Княгиня“ ни ушиха маски, които днес получихме.

Ротари клуб „Хасково-Аида“ ни дариха голямо количество маски, а днес ни достави и сух дезинфектант на гранули.

Огромна помощ ни оказват много други наши съграждани, за което сме им наистина признателни. Но най-много ще ни помогнете, ако спазвате предписанията, ако пазите своето и това на близките си здраве, обобщи кметът на община Хасково Станислав Дечев.

Прочети цялата публикация