БНР | 24.03.2020 09:55:31 | 52

Амурският тигър – главен герой в нов приключенски роман


Амурският тигър – застрашен вид, обитаващ суровия изток на Сибир, броди гордо из страниците на приключенски роман „Тигър” на канадско-американската писателка Поли Кларк.
Тя е сред първите  в начеващия жанр клай-фай (от climate-change fiction – литература за климатичните промени).

Жанрът се ражда от все по-нарастващите тревожни новини за измененията в климата и околната среда. Изчезването на някои животински видове вече не е само в рамките на документалистиката, а навлиза и в художествената литература. Поли Кларк умело създава една приказна история за дивата природа, която е под заплаха.

Авторката се готви за втората си епическа творба като работи в зоопарк в Единбург, след което пътува до горите на Сибир, за да проследи амурските тигри. Резултатът е един детайлен, достоверен, но и поетичен разказ, който сякаш ни пренася на сантиметри от могъщото животно. Ние виждаме трептенето на козината му, чуваме и далечните звуци, които чува то. Неговият антипод е човекът ловец – крехък, слаб и самонадеян; той променя гората – сече я, гори я, копае я, разрушава я; или както казва Поли Кларк: „Ловецът, за разлика от тигъра, не въплъщава нищо”, но тъкмо той пресича пътя на царственото животно.


Прочети цялата публикация