БНР Стара Загора | 24.03.2020 12:43:55 | 41

БРАИТ лансира мерки в борбата с COVID-19 у нас


Наскоро учредената Българска работодателска асоциация „Иновативни технологии“ (БРАИТ), обединяваща организации от водещите индустрии в страната,  разпространи становище, в което предлага конкретни действия  за по- бързо излизане от задълбочаващата се икономическа криза в страната, предизвикана от разпространението на пандемията от COVID-19. Документът е изпратен до премиера, министри, председателя на Народното събрание и председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Асоциацията оценява високо усилията, които правителството и Националният оперативен щаб за борба с коронавируса полагат, за да ограничат разпространението на пандемията, се казва в съобщението до медиите.  

БРАИТ изразява  притеснение от публикувана на сайта на Министерството на икономиката информация, според която средствата за иновации по Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност 2014-2020“ ще бъдат пренасочени изцяло към борбата с COVID-19.

„В условия на тежко икономическо възстановяване и редица трансформационни процеси в регионалната и световна икономика като „Зелената сделка“, „Индустрия 4.0“, очакваната нова енергийна революция, фин-тек реорганизация на финансовия сектор, трансформацията и автоматизацията на търговията на дребно и свързаната дистрибуция, въвеждането на автономни превозни средства както за лична, така и за индустриална употреба и продължаващия възход на IT сектора (създаващ следващо поколение изкуствен интелект). Всеки друг път, дори и да предлага ръст в номинално отношение, неминуемо ще доведе до изоставане в сравнително отношение както в сравнение с водещите, така и с възникващите икономически сили“, се казва още в документа“.


От Асоциацията призовават за определяне на стратегически важните сектори за икономиката и запазване на действащите програми за европейско стимулиране, включително Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Те са убедени, че българската икономика може да продължи възхода си от последното десетилетие само по пътя на иновациите.  От БРАИТ предлагат пренасочване на средства от програми с по-нисък мултипликаторен ефект към борбата с COVID-19, както и преосмисляне  управлението на ресурси, които към момента не са показали достатъчна ефективност.

Очакванията им са в списъка със засегнатите индустрии освен туризъм, ресторантьорство, развлекателни индустрия, услуги и други браншове да бъдат включени също и компаниите, представлявани от БРАИТ (в секторите Аутомотив, Биотехнологии, IT, Енергетика, Мехатроника, Рудодобив и много други производства). В подкрепа на това визират опита на страни от Европейския съюз, които вече приеха мерки за запазване на възнагражденията – между 60 и 90% при преминаване дори и в условия на намалено работно време.

От бизнес организацията изразват опасения „хоризонтът на планирането да се скъси до борбата с ежедневните здравни предизвикателства и по този начин да игнорираме възстановяването на нашата икономика и общество след справянето с текущата криза. Сигналите от нашите партньори в Европейския съюз и по света подсказват, че това възстановяване ще бъде едно от най-големите икономически предизвикателства в следвоенния период. По всяка вероятност то ще се случва в условията на изключителна международна конкуренция, която далеч надхвърля познатите търговски борби и инвестиционни съревнования от последните 10 години“.

От БРАИТ лансират  7 конкретни проекта за български технологии и продукти, които могат да допринесат за справянето с епидемията и с негативните последствия за здравето на населението и бизнеса. Наред с това, членуващите компании вече пренасочат капацитет към производството на медицински предпазни изделия, които подпомагат медиците на „първа линия“.

Те апелират и за учредяване на Съвет за възстановяване на икономическата активност, като декларират готовност да се включат в подобен огран със своята експертиза и опит.

БРАИТ консолидира наши и чуждестранни компании, които произвеждат около 20% от БВП на страната и оперират във всички сектори на икономиката.


Прочети цялата публикация