БНР Стара Загора | 24.03.2020 19:59:01 | 38

Живко Тодоров: В община Стара Загора няма регистриран случай на коронавирус


В община Стара Загора няма регистриран случай на коронавирус. Това заяви тази вечер кметът Живко Тодоров. По-рано на редовния си брифинг началникът на оперативния щаб ген. Венцеслав Мутафчийски обяви, че към градовете с положителни проби се присъединява и Стара Загора. По-късно от Регионалната здравна инспекция обясниха, че става дума за 61-годишен мъж от Казанлък, който на 14 март се е прибрал от Франция. 

"Нямаме право да даваме информация за заразените. Област Стара Загора е едно, община Стара Загора е съвсем различно понятие. И тук се получава смесването, от което най-вероятно става и объркването. Хората се притесняват, но искам да ги успокоя, да не бъдат в паника в следствие на тази информация", обясни Живко Тодоров. 

Той представи и мерките, които са предприети от Общинския кризисен щаб за ограничаване на разпространението на коронавируса. "С полицията имаме активен диалог и предстои да изчистим и последните детайли около контролно-пропускателните пунктове. За полицаите, които са там са осигурени палатки, а от утре с помощта на дарители ще получават и топли напитки", допълни градоначалникът. 

"Разговаряли сме с тях да влизат в  положение на хора, които изпитват медицински нужди, на такива, които работят да могат да преминават пунктовете. Не можем обаче да решим всички проблеми на хората, въпросите, които ми се поставяха в предишните дни бяха толкова много. Заповедта на министъра обаче е ясна: пътува се само по спешност и по съответния ред, който е описан на сайта на община Стара Загора", допълни Живко Тодоров. 

"Общината е предприела всички необходими мерки. Обеззаразява се като с началникът на отдел "Озеленяване" Николай Стоев сме организирали от утре да се прави това в целия град с техниката, която имаме. Хората могат да бъдат спокойни. Затворихме Автогара Стара Загора, тъй като полицията изпитва затруднения при проверката на автобусите, които пътуват извън града. Освен това с тях извън града могат да излязат хора, които нямат право на това. А и в тях става струпване на хора, тъй като пътуват по 10-15 човека, което е предпоставка за разпространение на вируса. А това не можем да го допуснем. Напомням на всички че се намираме в извънредна ситуация", обясни Живко Тодоров. 

"Не сме в нормална житейска ситуация, в която всеки може да пътува където поиска и да си извършва конкретните ангажименти. Ние също от Общината се съобразяваме с всичко това. Всеки ден ходим с маски, колкото и да е неудобно и неприятно, на всеки 3-4 минути си мием ръцете. Общината също е затруднена в ангажиментите си, реорганизирали сме цялата работа", категоричен бе градоначалникът. 

Той потвърди, че се правят облекчения за бизнеса. "С ресторантьорите и с наемащите общински обекти сме се разбрали, че няма да плащат наеми за срока, през който продължава това положение. Така подкрепяме бизнеса. Не събираме такси и наеми през това време, за да не плащат, без да работят. Ако е необходимо с Общинския съвет ще вземем и други мерки", допълни Живко Тодоров. 

"На територията на община Стара Загора са създадени 10 контролно-пропускателни пункта, които се преминават от работещи с декларацията, която е обявена от МВР. Вторият документ от днес е служебна бележка за хора, които трябва да обгрижват възрастни или да пътуват самите те по медицински или други нужди", съобщи секретарят на Общинския кризисен щаб Делян Иванов. Ръководителите на Административните бюра в Стара Загора издават служебни бележки за пътуващите извън Стара Загора, а за тези, които обгрижват хора в малките населени места в общината тези служебни бележки се издават от кмета или кметския наместник на съответното населено място. Такива бележки се издават и за живеещите във вилните зони и местности извън регулацията на Стара Загора и на селата.

Вече са образувани две досъдебни производства срещу поставени под карантина, които не я спазват, съобщи още Делян Иванов. Той допълни, че информацията за завръщащи се български граждани се подава от граничните служби до РЗИ до 24 часа, а до кметовете до 72 часа. 

От общинския кризисен щаб потвърдиха още, че има готовност в лечението на болни от коронавирус да се включи и Туб-диспансера в Стара Загора. Общият брой на леглата, с които разполагат там е 25, а медицинския персонал разполага с лични предпазни средства, обясни заместник кметът Иванка Сотирова. От община Стара Загора не е искано да предостави зала за полева болница, но ако това се случи ще бъде предложена общинската спортна зала "Стара Загора"

Прочети цялата публикация