OFFNews Свят | 25.03.2020 05:53:00 | 153

Рекорден брой жертви във Великобритания. САЩ обвини Китай, че крие информация за COVID-19


Рекорден брой души - 89 - починаха от коронавирус за един ден във Великобритания. Наложените строги мерки за социално дистанциране изглежда не се спазват, тъй като много хора отидоха на работа и през вчерашния ден, претоварвайки силно огрничения градски транспорт.

Общият брой на жертвите от коронавирус в Обединеното кралство достигна 424 души, а по света заразените са вече 422 989, по данни от тази сутрин на платформата за проследяване на заразата в реално време на Университета "Джонс Хопкинс". Починалите вече са близо 19 хил. - 18 916. Над 100 хил. обаче са се излекували - 108 578.

Британският здравен министър Мат Ханкок вчера заяви, че на работа могат да ходят само онези, които не могат да я вършат вкъщи, но това например не внесе особена яснота в коя група попадат строителните работници и те продължават да ходят по обектите. 5 000 служители на транспорта полиция бяха разположени по станциите на метрото и по гарите в Лондон, за да припомнят на хората, че трябва да пътуват само, ако това е абсолютно наложително.

Ханкок призова за набиране на 250 000 доброволци в помощ на здравеопазването. 11 000 бивши медици се завърнаха в здравеопазването, а 24 000 студенти последна година също ще окажат помощ. В същото време обаче се появиха сведения, че много лекари са готови да напуснат, защото са изложени на голям риск, поради липсата на адекватно защитно облекло и оборудване.

Общият брой на смъртните случаи в Турция достигна 44, след като днес още 7 души загубиха живота си. Данните съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа, цитиран от БНР. 1872 е броят на болните в югоизточната ни съседка понастоящем, след като още 343 души са били диагностицирани в последните 24 часа. За този период почти 4000 души са били тествани за новия вирус. 

Тайланд съобщи днес за нови 107 случая на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс. Общият брой на заразените в Тайланд е вече 934, съобщи представител на тайландските здравни власти. От новите случаи 27 са пациенти, които имат контакт с вече заразени с вируса, 13 са внесени от чужбина случаи, а за 67 все още не се знае как са се заразили. Смъртните случаи в Тайланд са четири, а 70 пациенти са се излекували и са си вече у дома.

Южна Корея съобщи днес за нови сто случая на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс. Общият брой на заразените в Южна Корея достигна 9137, съобщи южнокорейският център за контрол и превенция на заболяванията.

Броят на заразените с коронавирус в Мексико се увеличи от 367 на 405, съобщи мексиканското министерство на здравеопазването. Смъртните случаи в Мексико са четири.

Нова Зеландия съобщи днес за нови 47 потвърдени случая на заразяване с коронавирус и за три предполагаеми случая на заразяване, предаде Ройтерс. От днес в Нова Зеландия влиза в сила обявената от премиерката Джасинда Ардърн национална карантина. Броят на заразените ще продължи да расте през следващите най-малко десет дни, предупреди ръководителката на новозеландската здравна служба Ашли Блумфийлд.

Латвия обяви, че ще плати премии, стигащи до 50% от заплатата, на медици, които са директно ангажирани с борбата срещу коронавируса, предаде Франс прес, като се позовава на изявление от вчера на латвийската министърка на здравеопазването Илзе Винкеле. До 50-те процента ще са за този месец, а през следващите два месеца премията ще бъде 20%, съобщи министерството на здравеопазването.

Заразените с коронавирус в Латвия са 197.

Китай укрива информация за коронавируса, заяви междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео в интервю за Washington Watch radio program, предаде Ройтерс. По думите му Пекин споделя със закъснение информацията за Ковид-19, което поставя в риск живота на хората в световен мащаб.

„Моето притеснение е, че с това укриване, с тази дезинформация, с която се занимава Китайската комунистическа партия - се пречи на света да се сдобие с информацията, необходима за предотвратяването на по-нататъшното разпространение на коронавируса или на това текущата ситуация да се повтори“, каза Майк Помпео, както и призова за по-голяма прозрачност по отношение на Ковид-19.

Утре лидерите на страните от Г-20 се събират на видеоконференция за коронавируса. Ще я председателства саудитският крал Салман. Миналата седмица Саудитска Арабия призова за провеждането на видеоконференцията на фона на критиките, че организацията реагира прекалено бавно на световната криза.

Обсъжданията там ще имат за цел да бъдат формулирани начини за борба с пандемията и за гарантиране на глобалната икономическа стабилност, отбелязва ДПА.

Освен ръководителите на страните от Г-20, в нея ще участват лидери от Испания, Йордания, Сингапур и Швейцария, както и представители на международни организации като ООН, Световната банка и Световната здравна организация.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за „военновременна“ реакция на Г-20 в борбата с коронавируса. Според Гутериш помощта за бедните страни да бъде „трилиони долари“.

Прочети цялата публикация