БНР | 25.03.2020 07:56:40 | 90

Акценти от чуждестранния печат


Печатът в Русия отразява вчерашното посещение на президента Владимир Путин в московска болница за заразени с коронавирус. Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че страната трябва да се готви за далеч по-лоши времена, и за пръв път направи сериозно признание, че "всъщност болните са много повече", пише "Комерсант".

Русия трябва да се готви за "италианския сценарий", предупреждава в интервю за "Московский комсомолец" Денис Проценко, главният лекар на инфекциозната болница.

След бурното изкупуване на хранителни продукти заради започващата епидемия в Русия из социалните мрежи плъзнаха слухове, че рязко ще поскъпнат варивата, макароните и други храни, пише "Росийская газета".

"Известия" информира за подготвян от икономическото министерство втори пакет от мерки в подкрепа на браншовете, най-силно пострадали от вируса.

“Политико“ цитира заместник главния прокурор на САЩ Джефри Роузен, който заяви: „Заплахите или опитите да се използва Covid-19 като оръжие срещу американците няма да бъдат толерирани“. Хората, които умишлено разпространяват коронавируса в страната, могат да бъдат съдени като терористи.

Скопските издания „Независен“ и „Слободен печат“ информират, че ЕС ще отдели близо 120 млн. евро за подпомагане на Албания и Македония в борбата с коронавируса.

Грета Тунберг, казва, че е „изключително вероятно“ да има Covid-19, пише “Гардиън“. Тя заяви в Instagram, че се е самоизолирала, след като с баща X са се завърнали от пътуване от Централна Европа преди около две седмици.

Няколко дни по-късно и двамата са започнали да се чувстват зле - „треперене, болки в гърлото и кашлица“.

Тунберг съобщи, че не е била тествана за вируса в съответствие с политиката в Швеция и сега е „като цяло, възстановена”. Тя обаче отправи предупреждение към другите млади хора да приемат вируса сериозно.

Прочети цялата публикация