Fakti.bg | 25.03.2020 08:55:54 | 106

В САЩ отпускат 2 трилиона долара заради вируса


Белият дом и Сенатът постигнаха споразумение по плана на стойност 2 трилиона долара за смекчаване на икономическия ефект от коронавируса в САЩ, предаде "Ройтерс".

"След продължителни дни интензивни преговори Сенатът постигна споразумение между двете страни (демократи и републиканци) по исторически план за подкрепа на икономиката срещу тази пандемия. Ще одобрим текста по-късно днес", заяви сенаторът републиканец Мич Макконъл.

След това текстът ще трябва да бъде гласуван в Камарата на представителите и да бъде обнародван от президента Доналд Тръмп. Президентът заяви по-рано, че иска да отвори страната отново за бизнес в рамките на седмици, а не месеци. По думите на американския президент САЩ трябва да се справят с коронавируса, но това не трябва да е за сметка на икономиката.

"Не можем да позволим лечението да бъде по-лошо от проблема. Ще спасим американските работници бързо. Ще спасим нашите американски компании, и малки, и големи. Това беше медицински проблем. Но няма да го превърнем в дълготраен финансов проблем", посочи президентът. Според Тръмп продължаващите затваряния на предприятия могат да доведат до повече смъртни случаи, отколкото пандемията от коронавируса.

Прочети цялата публикация