Fakti.bg | 25.03.2020 09:58:14 | 111

Износът и вносът трябва да се реорганизират веднага


"Транспортът трябва по спешност да се реорганизира и единственият вариант при такива кризи от неконвенционален характер е железопътната инфраструктура", призовава в писмо до ФАКТИ читателят ни Петър Веселинов.

"Опашките по границите няма да спрат, а ще се увеличават, а това ще затруднява все повече доставките на продукти, лекарства и всичко друго, което е нужно за оцеляването на хората и икономиката в цяла Европа. Дори малко дете може да пресметне, че пропускането на 200 камиона на ден от турска страна няма как да стопи 50-километрова опашка от тирове, чакащи да преминат.

Всичко това се случва на всички граници и ще доведе до недостиг на лекарства и други жизненонеобходими стоки.

Зелени коридори ще се дават за едни тирове и не си мислете, че останалите водачи ще стоят и ще чакат с дни. Въпрос на време е нервите на шофьорите да излязат извън контрол и това може да се предотврати единствено и само с влакови композиции, морски и въздушен транспорт.

Последните няколко години България изгради и модернизира железопътната си инфраструктура. Тя вече е на високо ниво и сега трябва да се включи на 100% с всички сили и средства за осигуряването на товарни влакове от БДЖ, за да помагат за транспортирането на стоки от трети и за трети страни.

Още от времената преди световните войни железницата е била най-сигурната опция за превоз на стоки и хора по целия свят. Дори днес част от нейните служители са възпитаници на военни училища и могат да помагат при нужда и ситуации като война и подобни на настоящата кризи", обясни Петър Веселинов.

Прочети цялата публикация