БНР | 25.03.2020 11:42:56 | 57

Доброволци и служители на Столичната община помагат на възрастни


На 50-60 сигнала дневно се отзовават екипите на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община в помощ на самотни и възрастни хора. Пазаруват хранителни продукти и лекарства на нуждаещите се. Съставът на дирекцията се състои от 40 души, а към тях всеки ден се включват и доброволци от Българския червен кръст и доброволното формирование към Столичната община, индивидуални участници. Над 300 възрастни хора, които живеят сами на територията на Столичната община, са получили по домовете си храна и лекарства. 

"Около 50-60 са случаите, които ни ги дават. Някъде успяваме около 50 да направим на ден,  като имаме допълнителни неща, работим си нашите неща", обясни пред "Хоризонт" Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция".

Над 100 души са заявили готовност да се включат като доброволци към екипите на Столичната общината. Това са хора с различни професии и наразлична възраст - ученици от горните класове, студенти, архитекти, шофьори, зъболекари, психиатри, учители, юристи, шивачи, банкови служители. 20 от тях ще доставят храна и лекарства на възрастни хора. Друг екип от 20 души поема логистиката. В доставката на храни и лекарства са включени 20 автомобила, осигурени от районните кметства.

"В такива моменти се разбира колко много човечност и доброта има във всеки от нас, колко голяма нужда имаме да даваме, колко смелост и кураж имаме", пише кметът на  София Йорданка Фандъкова в личния си профил във Фейсбук.

Телефонът за връзка със "Социален патронаж" в София е 02 818 85 22.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Прочети цялата публикация