Fakti.bg | 25.03.2020 13:30:27 | 130

САЩ - новият епицентър на коронавирус?


Над 55 000 души в САЩ са заразени с коронавирус, броят на новите инфекции расте стремително, а Ню Йорк е на път да се превърне в нов център на заразата. В страната липсват както респиратори, така и тестове за Ковид-19.

Американското правителство и Сенатът се договориха за отпускането на помощен пакет от два трилиона долара за борба с кризата, предизвикана от Ковид-19. Безпрецедентната сума ще бъде използвана за преки плащания към засегнати семейства и под формата на заеми за бизнеса. Средствата бяха договорени след дълги преговори между демократи и републиканци, а лидерът на демократите в Сената Чък Шумър го нарече “най-големия спасителен пакет в американската история”.

Броят на заразените нараства

Междувременно заразените с коронавирус в САЩ са вече над 55 000. Затова предупреди говорителката на Световната здравна организация (СЗО) Маргарет Харис. Пред медиите тя заяви още, че 85% от новопотвърдените случаи през последните 24 часа са от Европа и Съединените щати.

Икономическият център Ню Йорк се превърна в новия развъдник на заразата. Там са регистрирани близо половината от всички случаи в САЩ. Губернаторът на източния щат Андрю Куомо разкритикува федералното правителство. Според Куомо реакцията на управляващите е недостатъчна и неадекватна. “Искате да ви потупам по рамото, защото сте изпратили 400 респиратора?”, реторично попита Куомо, цитиран от “Ню Йорк Таймс”. “Какво да правя с 400 респиратора, когато ми трябват 30 000?”.

Автомобилните гиганти “Форд” и “Дженерал Електрик” обявиха, че ще си сътрудничат за производството на респираторни апарати. Но то може да започне едва в началото на юни. Това е пореден сигнал за забавената реакция на правителството, коментират от “Ню Йорк Таймс”. В началото на март Тръмп заяви, че броят на заразените в Съединените щати скоро “ще клони към нула”. Тази прогноза не се оправда, броят на заразените нараства експоненциално. За момента в САЩ липсват както респиратори, така и тестове за Ковид-19.

Според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията само най-застрашените трябва да бъдат тествани за новия коронавирус. Пред “СиЕнБиСи” генералният директор на швейцарската компания „Рош” заяви, че през следващите седмици и дори месеци Съединените щати няма да могат да започнат да правят масови тестове, каквато е препоръката на Световната здравна организация.

Икономиката или здравето е с приоритет?

Президентът Тръмп желае възможно най-скоро да освободи бизнеса, който е блокиран от мерките. Здравните власти и експерти се противопоставят на съветниците на американския президент, които го призовават да отмени рестрикциите, пише “Политико”. Според експертите, ако Белият дом сега обяви кризата за преодоляна, вирусът ще се завърне с нова сила след седмици или месеци, коментират още от “Политико”.

Прочети цялата публикация