БНР | 25.03.2020 13:40:26 | 59

Държавите от ЕС се нуждаят от 10 пъти повече медицинско оборудване за борба с Covid-19


Държавите членки на Европейския съюз се нуждаят от 10 пъти повече лични предпазни средства и други медицински изделия, като обдишващи машини, за да се справят с коронавируса, отколкото могат да осигурят традиционните вериги за доставки, показа вътрешен документ на Европейската комисия, с който разполага агенция Ройтерс.

На този етап ЕС може да покрие само 10% от търсенето на медицинско оборудване с обичайните вериги за доставки. Повечето държави имат малко запаси и капацитет за увеличаване на производството на подобно оборудване, а въведените гранични и търговски забавят допълнителните необходимите доставки.

27-членният блок се бори от седмици, за да се сдобие с много важно оборудване, като маски за лице, обдишващи машини за пациенти с тежки дихателни проблеми и други медицински продукти, след като коронавирусната епидемия се разпространи на стария континент по-рано тази година.

Но въпреки полаганите усилията, "наличността и доставката на лични предпазни средства и други медицински изделия, по-специално машини за обдишване, в цяла Европа остава повод за загриженост", се е казва във вътрешен документа на Европейската комисия от 25 март, видян от агенция Ройтерс.

"Вътрешните оценки на Комисията показват, че "традиционните" доставки ще могат да покрият само около 10% от търсенето", посочва документът на ЕК.

Недостигът на медицинско оборудване излага медицинските работници на по-висок риск от заразяване, което от своя страна застрашава пациентите, които биха могли да бъдат заразени от лекари или медицински сестри.

В Италия и Испания, двете страни от ЕС, които са най-засегнатите досега от епидемията, повече от 5000 медицински служители вече са заразени с Covid-19, според официални данни, публикувани във вторник.

Това означава, че броят на случаите с коронавирус сред медицинските работници в Италия е близо 9% от общия брой регистрирани случаи в страната и над 13% в Испания, въпреки че е по-вероятно, че медиците са тествани повече от останалото население.

В документа на Комисията се посочва, че повечето държави от ЕС имат както ограничени складови наличности, така и ограничен капацитет за увеличаване на производството на медицински съоръжения, излагайки ги на влошаване на съществуващия недостиг, ако основното оборудване не се внася бързо.

Във вторник ЕК заяви, че е близо до осигуряването на сделки с доставчици на маски за лице, очила, гащеризони и друго оборудване - почти месец, след като започна съвместен процес за възлагане на поръчки от името на 25 от 27 държави-членки на ЕС за придобиване на защитната екипировка, посочва Ройтерс.

Офертите бяха оценени и оборудването би трябва да бъде на разположение две седмици, след като правителствата на ЕС подпишат договори с участниците в конкурса, се казва в съобщение на комисията.

Миналата седмица Комисията започна процедури за възлагане на поръчки за машини за обдишване и тестови комплекти, като в документа се посочва, че се очакват оферти до края на март. Насърчава също така 3D-печат и преобразуване на производствените линии на фабриките на местно ниво.

Ситуацията се влошава от ограниченията, налагани от някои държави от ЕС за износ на медицински съоръжения в други държави от съюза.

В опит да ограничат разпространението на вируса, границите са затворени или са подложени на продължителни проверки по много от вътрешните граници, където стоките преминаваха свободно преди вирусната пандемия.

Това води до забавяне на доставките на стоки, включително медицинска екипировка и лекарства.

"Наскоро записаните времена на чакане на определени вътрешни граници на ЕС вече надхвърлят 24 часа, дори и за медицински доставки", се казва във вътрешният документ на ЕК, който се позовава на километрични опашки предимно по границите между източноевропейските страни.

Планът на ЕС за ускоряване на преминаването на границата за основни обекти посредством ленти за бързи колони все още не функционира правилно. "Досега само три държави членки са поставили зелени платна, за да се опитат да облекчат това задръстване", се казва в документа на комисията.

Търговските ограничения също затрудняват доставките на медицински съоръжения. Франция и Германия премахнаха търговските си ограничения, но Комисията все още оценява въздействието на място, след като в Испания и Гърция съобщиха за закъснения на доставките, заявиха официалните европейски служители.

Според вътрешния документ на ЕК, Брюксел също така води преговори с Полша, Чехия, България и Румъния относно наложите от тях търговски ограничения.


Прочети цялата публикация