БНР | 25.03.2020 15:05:06 | 105

Борис Джонсън е оптимист въпреки растящия брой случаи на Covid-19


Расте броят на заразените и починалите от коронавируса в Обединеното кралство. Пандемията не пожали и монархията – синът на кралицата, принц Чарлз, даде положителна проба за Covid-19.

Премиерът Борис Джонсън обаче продължава да е оптимист за битката с коронавируса въпреки проблемите със социалното дистанциране и липсата на подходящо оборудване за здравеопазването.

Незадоволително е и тестването на повече пациенти, въпреки че бройката им доста се увеличи. Повече от 170 000 доброволци се записаха в рамките на 15 часа да окажат помощ на здравеопазването в грижите за най-уязвимите групи хора.

Борис Джонсън се яви лично в парламента, за да отговаря на въпроси и притиснат за пореден път за адекватността на мерките, които взема правителството, той отговори в познат стил:

„Ще преведем страната през тази криза с необикновените стъпки, които предприемаме. Ще направим абсолютно всичко, което е необходимо. Най-важното нещо, което всички можем да направим, е да стоим по домовете си, за да защитим нашето здравеопазване и да спасим живота на много хиляди“.

Това беше последната възможност за лидера на опозицията Джереми Корбин да задава въпроси към премиера, тъй като през април трябва да бъде избран нов лидер на лейбъристите. И Корбин зададе много въпроси, свързани с увеличението на броя на тестовете, за защитното оборудване за хората в здравеопазването, за мерките за компенсиране на самонаетите работници.

Отговорите на Джонсън бяха пълни с оптимизъм и обещания.

Но като че ли напрежението в страната се засилва пред многото неизвестност и несигурност. Нови 6 жертви има в Шотландия и 5 в Уелс, с което общият брой нарасна на 435, но все още не са съобщените данни за Англия, а тенденцията е всеки нов ден да е рекорден.

Особено тревожно прозвуча новината, че 21-годишна жена е починала от вируса, без да има регистрирани други заболявания.

Иначе, парламентът ще бъде разпуснат тази вечер, но след като гласува новия законопроект за даване на големи правомощия на правителството за борба с пандемията.

Депутатите вероятно ще се завърнат на 21 април, за да разискват бюджета, но скоро след това, в зависимост от обстановката, парламентът може пак да затвори врати.

Междувременно новина от кралския двор оглави информационните бюлетини. 71-годишният престолонаследник принц Чарлз е дал положителна проба за Covid-19, но симптомите били леки и уелският принц се чувствал добре. Съпругата му, херцогинята на Корнуол, е с отрицателна проба.

Чарлз и Камила са самоизолирани в двореца Балморал в Шотландия. Кралица Елизабет Втора е в добро здраве, информираха от двореца Уиндзор.

Прочети цялата публикация