OFFNews Политика | 26.03.2020 20:31:37 | 122

Държавата ще тества само 1000 души, за да разбере как да действа срещу коронавируса


В България ще бъдат направени 1000 бързи теста за коронавирус на полицаи, шофьори от градския транспорт, шофьори на линейки и т.н. Тестовете са кръвни и дават резултат до 10 минути, съобщи министър-председателят Бойко Борисов на среднощен брифинг след заседанието на Европейския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

От тези 1000 - 1200 души, те са представителна извадка, ще разберем статистически има ли заразени, има ли с антитела, сиреч - прекарали, без да разберат. След две седмици ще бъде направен още един тест на тази извадка. Тогава статистиката ще ни каже след колко време ще дойде пикът, кога ще дойде платото, колко от тестваните бързо ще могат да се върнат на работа, твърди Борисов.

Ние сме поръчали 1 милион теста, за да можем да се подготвим за април - май, тогава ще са ни нужни много тестове, каза той.

"Има ли лекарство? Няма! Има ли ваксина? Няма! Има ли надежден тест? Няма!" - така Борисов обобщи разговорите с евролидерите тази вечер.

В най-скоро време мозъчен тръст от лекари от ЕС ще препоръча мерки срещу коронавируса за всички държави членки.

Същевременно израелският премиер е уверил българския министър-председател, че по-рано от 8 седмици няма да могат да гарантират за надежност на тест, произведен в Израел.

Баловете, Великден

Господ да ни помага, каза премиерът относно затварянето на църквите:

"Аз нямам волята и смелостта да затворя църквите, защото и аз съм силно вярващ човек. Каквото може, мерки да предприемат и Господ да ни помага, защото от тая криза само Той може да ни извади"

"Ако сега кажа баловете ще бъдат спирани, това ще е новината на вечерта. А е толкова далече във времето", коментира и абитуриентските балове Борисов. 

Никакви средства не се предвиждат за никоя от страните членки от ЕС на този етап. Първо ще се намерят решения за еврозоната. Ние останалите - България нито може да печата пари, защото е във валутен борд, нито сме в еврозоната, така че сме в най-неизгодното положение, заяви Борисов.

Прочети цялата публикация