БНР Стара Загора | 27.03.2020 06:50:14 | 22

Заразената жена от Хасково се е срещала с близки, завърнали се от Англия и заминали в Турция


Ново отделение за тежките случаи на болни от коронавирус се подготвя в хасковската болница. Той ще е с капацитет от 10 легла и 10 апарата. МБАЛ Хасково и болницата в Димитровград вече обявиха дарителски сметки, а средствата в тях ще се използват за закупуване на апарати и предпазни средства.

Вчера стана ясно и за първия регистриран случай на заболял от Covid-19 в област Хасково. Това жена на 26 години. Тя е приета в Инфекциозното отделение на Хасковската болница, съобщава кореспондентът ни Христо Христов.

Преди месец жената е била съкратена от работа и в момента е само домакиня.

Главният епидемиолог в региона д-р Снежана Иванова обясни, че жената се е заразила от свои роднини. Близките й се върнали от Англия, видели се в Хасково, а след това те заминали за Турция. Срещата им траела около 15 минути.

Вчера се почувствала зле и се обадили на личния лекар, който ги препратили към болницата. Веднага и е взета проба, а днес към 15.30 ч е станало ясно, че тя е положителна. Утре ще бъде взета проба и на съпруга й, която вече е под карантина.

Жената е настанена в хасковското Инфекциозно отделение и е в стабилно състояние, информира началникът на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова.

Областният управител Стефка Здравкова обясни в отговор на журналистически въпрос, че не се налага дезинфекция на квартала, в който живее семейството. Двамата живеят в Хасково, а корените им са от маджаровското село Долно Съдиево.

Още един има и в съседния областен град – Кърджали.

От РЗИ Хасково снощи съобщиха, че на ден средно по 150 души в областта се карантинират. До момента само жена на 26 години е болна от COVID -19.

Междувременно снощи стана ясно, че хасковлията Григор Димитров е направил вече дарение за болницата в Хасково.

Прочети цялата публикация