Fakti.bg | 09.04.2020 09:47:22 | 152

Русия заплаши вестника, разкрил истинската цел на руските спецназове в Италия


Русия заплаши официално италиански вестник заради доклада, разкриващ истинската цел на руския военен екип, разположен в Италия. Анализът на документални материали обаче потвърди заключенията, направени от La Stampa ("Ла Стампа") за истинския характер на руската мисия, прикриван под формата на „помощ” в борбата с новия коронавирус, пише Igtds.org.

Италианският журналист Кристиан Рока заяви: „Руското министерство на отбраната, което в момента разполага войници и агенти на италианска земя, сплашва италианските журналисти, както обикновено се прави у дома“. Изявлението бе последвано от заплахи на руския министър на отбраната Игор Конашенков срещу журналиста от La Stampa Джакопо Якобони. Те бяха свързани с неговия доклад, в който, наред с други неща, се казва, че Кремъл е разположил разузнавателни агенти, заедно с експерти по бактериологични войни, като част от руската мисия в помощ в Италия.

Конашенков публикува съобщение за пресата на Facebook-страницата на руското посолство в Рим. Той завършва със заплаха за журналистите от La Stampa: „Що се отнася до отношенията с истинските клиенти на русофобията на La Stampa, които са ни известни, препоръчваме им да следват една стара максима:„ Qui fodit foveam, incidet in eam (Който копае яма, сам пада в нея). За да бъдем по-ясни: "От Русия с любов." Всъщност това, което Русия направи, бе да сплаши италианските журналисти чрез платформата на посолството си в Италия, което превръща тази заплаха в официална позиция на Кремъл, разпространена по официални дипломатически канали.

Това е сериозно предизвикателство към свободата на словото в Европа, тъй като Москва не беше предприемала подобни стъпки на територията на ЕС. Тази фраза „От Русия с любов“ е позната на мнозина благодарение на романа на Флеминг и филма за Джеймс Бонд, заснет през 1963 г. Самото име на руската мисия в Италия разкрива, че операцията е свързана с шпионаж. Руските войски, разположени в Италия, както твърдят техните служители по отбраната, изучават езика на приемащата държава, което не е сред отговорностите на военните медици. Предполага се, че тези войски са свързани с военното разузнаване на Русия и се използват за специални операции. Атаката срещу La Stampa не предизвика реакция нито от италианския премиер, нито от министерството на външните работи, нито от министерството на отбраната, което изглежда стана жертва на проруските увлечения на премиера Джузепе Конте. Понастоящем има достатъчно количество информация, която позволява да се анализира руското военно присъствие в Италия и да се потвърдят предложения, направени от репортери на La Stampa.

В интервю за руския телевизионен канал "Звезда", свързано с Министерството на отбраната, командирът на Силите за химическа отбрана Игор Кирилов заяви, че 66 военни, които са част от тези сили, са били дислоцирани в Италия. Командирът на екипа на място е заместник-началникът на руските сили за химическа отбрана Сергей Кикот. По този начин ядрото на екипа също трябва да се състои от войски, които са част от тези сили за химическа отбрана. Въпреки това, видеоклипове на руската група, кацаща на въздушна база Пратика ди Маре, ясно показват войници, спортни шеврони, които нямат връзка с Химическите сили. Междувременно Русия наследи съветските практики, при които военна униформа за оперативни лица от КГБ предвижда знаци на ВВС или други корпуси. По този начин, военнослужещите от спецслужбите и военните разузнавачи очевидно са били снабдени с отличителни знаци на други военни части.

По-рано анализаторите на IGTDS посочиха, че поне един от руските военни, дислоцирани в Италия, който беше включен в списъка като член на Базираната в Киров военномедицинска академия, всъщност беше част от 48-ия Централен научноизследователски институт, специализиран в биологични оръжия. Снимка на видеоклипа на телевизия Звезда доказва 48 руски служители на Централния институт по микробиология сред дислоцираните в Италия. В коментар за телевизионния канал "Звезда" началникът на италианския отбранителен щаб Енцо Вечарели отбеляза, че италианската страна има нужда от анестезиолози, реаниматори и белодробни вентилатори. В същото време военните химици формират ядрото на сегашния военен контингент на Русия в Италия. Русия изпрати в Италия оборудване, което традиционно се използва в битката за дезинфекция на тежък военен хардуер срещу химическо замърсяване. Регистрационните табели показват, че превозните средства са базирани в района на Москва, вероятно клон на 48 Централен институт по микробиология на МО в Сергиев Посад.

През март 2020 г. в Централния военен окръг на Руската федерация бяха проведени учения за химическа защита, за да се изработят антикоронавирусните мерки. Официални кадри, заснети от отбранителни медии, показват, че военнослужещи спортуват в зоната за условно замърсяване със специални военни костюми за биологична опасност, включително в кабините на превозното средство. Въпреки това, анализът на снимки и видеоклипове, показващи работата на руския екип в Италия, доказва, че внедреният персонал не спазва основния протокол за лична защита, нарушавайки правилата за безопасност, което всъщност може да свидетелства за онези войски, принадлежащи към друг тип военни сили.

Работата на руския екип в Италия доказва, че внедреният персонал не спазва основния протокол за лична защита, нарушавайки правилата за безопасност. Екипът, разположен в Италия, включва двама служители на телевизионния канал "Звезда", който е част от руското Министерство на отбраната. Сред тях е Константин Худолеев, който говори английски, френски и немски език. По-рано той беше ранен при експлозия на IED по време на разполагането му в Сирия. Освен това той състави доклади, дискредитиращи събитията в Боливия. Друг служител на „Звезда“ е Вячеслав Амелютин, оператор, който беше един от журналистите, депортирани по-рано от Естония заради участието му в пропагандна кампания. Точно като Амелютин, той също е работил в Сирия. Анализирайки предишни постижения на двамата журналисти на „Звезда“, може да се предположи, че те са част от руското военно разузнаване. За Кремъл операцията в Италия е важна идеологическа кампания. Русия възприема разполагането на техния военен контингент в Италия в контекста на събитията от 13 април 1799 г., когато войските на Руската империя, водени от Александър Суворов, преминават през Алпите и влизат в Бергамо като част от италианската им кампания. Съвременното командване на Русия разглежда настоящата операция като ход, който може да повтори „победоносната освободителна кампания на Русия в Италия срещу Запада", олицетворен от НАТО.

В допълнение към пропагандистките и символичните аспекти на руската мисия в Италия, техните войски имат да изпълняват технически и военни задачи. Руският конвой измина 600 километра от Пратика ди Маре близо до Рим в посока Ломбардия. Логиката може да изглежда безсмислена за мнозина, тъй като в рамките на 100 км около Бергамо има най-малко четири летища, които могат да приемат товарен самолет от типа Candid (Il-76). Броят на самолетите, които са кацнали в Пратика ди Маре и интервалът им за кацане поразително прилича в детайлите си на операция, проведена от Русия в Крим през 2014 г.

По този начин операцията в Италия може да се разглежда като тренировка, която разработва въздушен компонент от разполагането на военна група на територията на един от съюзниците в НАТО. Според източници в руското министерство на отбраната, докато руският конвой се движел из Италия, войските са отработили действията си в условията на химическа атака. По-специално, системите са били тествани за създаване на свръхналягане в кабините на превозните средства. Изпитана е и ефективността на руското министерство на отбраната в областта на дихателната безопасност на войските. Следователно, има документални доказателства за написаното от La Stampa, че 80% от руската помощ, изпратена в Италия, всъщност е безполезна, докато разселените войски са не само от военни лекари, но и оперативни разузнавачи, спецназ и военни химици.

Прочети цялата публикация