Fakti.bg | 09.04.2020 19:00:47 | 96

Ядрената медицина помага в борбата срещу коронавируса


Операторите на АЕЦ по целия свят не просто продължават да произвеждат електроенергия по време на пандемията от коронавирус, но и използват ядрените технологии за откриването на COVID-19 и борбата с неговото разпространение.

Ядрената медицина отдавна помага при визуализацията, диагностиката и лечението на рак, болести на сърцето, стомашно-чревния тракт и неврологични разстройства. „По време на пандемията основно внимание се отделя на осигуряване на доставките на кобалт-60 и други медицински изотопи“, заяви старши мениджърът по комуникации на Световната ядрена асоциация Джонатан Коб.

Кобалт-60 се използва за стерилизиране на медицинско оборудване, при лечение на рак и някои заболявания на кръвта. Канадската компания Bruce Power, която е оператор на 2,4 гигавата атомни мощности, съобщи, че ще предостави 600 000 комплекта за индивидуална защита на медицинските работници в Онтарио.

Синхротронът на изследователския център ANSTO в Австралия се използва за определяне на структурата на белтъците на новия коронавирус. Много от тях вече са открити и благодарение на това изследване може да се разработи ваксина, която въздейства върху тях и унищожава вируса. Операторът на АЕЦ „Пикеринг“ и АЕЦ „Дарлингтън“ – компанията Ontario Power Generation, използва технологията на 3D печата за производство на пластмасови защитни екрани за медицинските работници.

В началото на април МААЕ обяви, че първата партида оборудване за диагностика на коронавирус е изпратена в повече от 40 държави. Базираната в Нидерландия международна компания NRG произвежда изотопите технеций, лютеций-177, иридий-192 и стронций-89 в изследователския реактор в Петен. „Нашата дейност има огромно значение за 30 000 пациенти, на които ежедневно помагат медицинските изотопи от Петен. Ще положим всички усилия, за да продължим и занапред работата си в тази област“, заявиха от NRG.

Прочети цялата публикация