БНР | 28.04.2020 06:33:41 | 142

Над 3 милиона души по света са заразени с коронавирус


Над 3 милиона души по света са вече заразени с коронавирус, а над 209 000 са починалите пациенти, четвърт от тях в Съединените щати.

Франция и Испания днес ще представят стратегиите си за излизане от карантината, а американският президент Доналд Тръмп заяви, че пандемията е можела да бъде спряна още в Китай и намекна, че Вашингтон може да търси компенсации от Пекин.

Изявленията на Тръмп идват след публикация в германски вестник, че Берлин ще иска 165 милиарда евро репарации от Китай за нанесени икономически щети от коронавируса. 

Италия, първата европейска държава, която наложи карантина преди 7 седмици, облекчава някои от мерките. От 4 май се разрешават строителните работи и работата на фабриките. А от 18 май италианците ще могат да тренират групово на открито, да посетят роднините си, но само ако носят маски и не се ръкуват и прегръщат.

Испания вече започна облекчаване на мерките като пусна децата за 1 час навън, а днес ще обяви по-подробен план.

Франция обяви, че ще започне отмяна на някои ограничения от 11 май.

В Германия, която започна облекчаване на мерките миналата седмица, има малки, но редовни протести срещу ограничаването на личните свободи. От вчера маските са задължителни в обществения транспорт в страната.

Цветари, зъболекари и фризьори вече се върнаха на работа в Швейцария.

Във Великобритания премиерът, който се завърна на Даунинг стрийт 10 след битка с Covid-19, призова британците за търпение, за да не се рискува втора вълна от зарази.

Изявлението на Джонсън беше в пълен контраст с това на премиера на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, която обяви, че страната е победила битката с болестта. За първи път от 5 седмици новозеландците имаха възможност да се насладят на заведенията за бързо хранене и на кафенетата.

Сърфисти и плувци се завърнаха на емблематичния плаж Бонди в Австралия, който беше затворен в края на март.

Прочети цялата публикация