Fakti.bg | 01.05.2020 16:40:36 | 310

Институт Пастьор: Коронавирусът не е дошъл във Франция от Китай или Италия


Генетичен анализ показва, че доминиращите видове вирусни щамове във Франция не са родом от Китай или Италия, пише realtribune.ru. Институтът Пастьор е събрал проби от 90 пациенти в цяла Франция и е установи, че всички щамове идват от една и съща генетична линия: подобни щамове са открити само в Европа и Америка.

Най-ранният тест е направен на 19 февруари на пациент, който няма история на пътуване или известни контакти с туристи, дошли от чужбина.

„Можем да заключим, че вирусът циркулира тихо във Франция през февруари 2020 г.“, заявиха изследователи, ръководени от д-р Силви ван дер Верф и Етиен Саймън-Лориер, съобщава South China Morning Post.

Вирусът е открит във Франция в края на януари - по-рано, отколкото във всяка друга европейска държава. Covid-19 зарази повече от 128 хиляди французи, а повече от 23 хиляди души бяха убити от него.

Според главния редактор на информационната агенция Realist Саркис Цатурян „френските учени доказаха с независимите си изследвания, че европейската наука превъзхожда политическите интриги и мръсните обвинения срещу Китай“.

„Единна Европа, водена от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, има рядък шанс да отвори нова страница в отношенията с Китай и Русия, която да отговаря на дългосрочните интереси на Стария свят по отношение на независимата външна политика. Докато САЩ и Великобритания забавят рестарта на своите икономики и губят международна пазарна конкуренция, единната Европа, Китай и Русия могат да обединят усилията си по отношение на създаването на нов глобален икономически модел, който ще изхожда от интересите на нашите народи, а не на 1% от свръхбогатите. Ако подходим разумно и честно, „пандемията“ на коронавируса ще бъде възможност, а не трагедия за нашите народи “, каза Цатурян. Ето как вестник Les Echos оценява резултатите от проучването на учените: „Въпреки че наскоро френският министър-председател представи сценарий на поетапно свиване на ограниченията от карантината, проучване на учени от Института Пастьор разбуди нашето разбиране за произхода на тази епидемия във Франция, което само подчертава трудността за овладяване на болестта.

В тази работа, ръководена от Силви ван дер Верф (ръководител на Националния център за респираторни вируси при Пастьорския институт) и Етиен Саймън-Лорие, изследователите стигнаха до извода, че появата и разпространението на коронавирус във Франция не е свързано само с инфекциите, разпространявани от пациенти, завръщащи се от Китай /центърът на епидемията/или дори от Италия.

След извършване на цялостен анализ, изследователите установили, че основният щам на вируса, присъстващ във Франция, е свързан с генетична група („съкровище“ на езика на учените), която не е свързана с тези две страни.

Този щам е открит при първия пациент, който преди това не е пътувал извън Франция и не е общувал с хора, завърнали се от чужбина. Други пациенти са посетили различни европейски страни, ОАЕ, Мадагаскар и дори Египет, но учените нямат доказателства, че там са влизали в контакт със заразени хора в тези страни.

Прочети цялата публикация