БНР | 04.05.2020 14:20:45 | 104

Боян Дуранкев: Кризата в света започна далеч преди появата на коронавируса


"Кризата в света започна далеч преди появата на коронавируса. Още през последното четиримесечие на 2019-а се почувства, че в ЕС и в света има спад на икономическия растеж, увеличаване на локалната безработица на доста места. Затова, когато ни удари коронавирусът, трябваше да се спази принципът, а той се спази, че трябва да се спасяват хората, а не корпорациите". Това каза пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев и добави, че ако проблемите бяха само в българската икономика, щяхме да говорим за адаптиране към световната икономика.

"В момента участваме с двойно наказание в играта, най-лошото е, че не трябва да очакваме, както го тълкуват - V-образно възстановяване, още повече, че кризата с коронавируса не е приключила и имаме два плана. Първият план, който изпълнява България, е за ограничаване на заразата. Вторият е план за възстановяване и развитие", обясни професорът и уточни, че най-важно е да се разбере, че:

"Старото нормално няма да се върне".

В предаването "Нещо повече" той посочи, че няма яснота как ще се осъществи възстановяването на световната икономика и как ще се завърнат някои производства, които са били изнесени в Азия и Латинска Америка, но беше категоричен, че в това е ролята на държавата, който обаче не може да бъде безкрайна.

Проф. Дуранкев коментира, че не се предлагат промени в данъчната система дори и от опозицията, което означава, че точно тази данъчна система устройва управляващите и "техните хора". Той посочи, че има вече модели в някои страни, в които се говори за данък "лукс".

Според него или министър-председателят ще поеме риска да смени данъчната система, или ще бъде сменен не само премиерът, но и правителството. Икономистът уточни, че това не означава, че ще дойде на власт опозицията.

Цялото интервю на Георги Марков с проф. Боян Дуранкев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Прочети цялата публикация