БНР | 07.05.2020 14:50:33 | 86

НАСА като инструмент на дипломацията


Програмата на НАСА от Луната до Марс. 

На световната политическа сцена разминаванията в позициите и напрежение по принцип в най-добрия случай се разрешават с методите на дипломацията, която има множество образи. Независимо от предизвикателствата, дипломацията прави всичко възможно за възстановяване на нормалните международни отношения. В процеса се включва и една агенция, която по принцип не асоциираме с политика. 

“Това ни даде възможност да пробием, независимо дали през Желязната завеса през 1968 година или в Техеран през 2018 година. Идеята е, че ние можем да изпратим посланията си до света за добрите неща, които САЩ извършва, за онези истории, които не са разказвани често по света“. 

Думи, които спокойно можем да припишем на дипломат от кариерата, но в случая това е военен пилот с над 1900 летателни часа и 333 кацания на самолетоносач. Участвал е във военни мисии в Ирак и в Афганистан. Понастоящем обаче отговаря за разработване на технологии за отбрана без участие в битки. Той е нетрадиционен дипломат, като основният му фокус са космически програми. 

Джим Брайдънстайн - вече над две години ръководи НАСА. Той е 13-ият администратор на независимата правителствена агенция. Един от приоритетите му е да използва потенциала на тази агенция за подобряване на международните отношения. 

По време на семинар, организиран от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, Брайдънстайн изрази увереност, че инициативите в миналото показват как подобна цел е постижима. 

"Международната космическа станция е пример за това как НАСА може да се използва като инструмент на дипломацията". 

НАСА като важен играч във външната политика

В разгара на Студената война през 1975 година в орбита трима американски астронавти се срещат с двама руски космонавти като част от първия съвместен космически проект на враждуващите нации. Събитието е инструментално за трансформирането на американско-съветската надпревара в партньорство. 

"Това е партньорство, което е отворило канал на комуникация между тези две страни, които очевидно имат всякакви видове земни диспути, но НАСА е това уникално създание със способността да обединява хората. Тук можем да споменем съвместната работа на НАСА и "Роскосмос" по Международната космическа станция. Само преди няколко седмици изпратихме наш астронавт с руска ракета "Союз". Става дума за едно партньорство с дълга история. Означава ли това, че е лесно? В никакъв случай! Важно ли е? Аз смятам, че е! Това дава надежда на страни по целия свят, че може би сътрудничеството може да продължи по един или друг начин въпреки, че има напрежение между нации”. 

При сегашното управление на НАСА фокусът е върху по-видимото участие на агенцията като източник на информация за Америка, като надежден бизнес партньор, като разработчик на технологии за отбраната, без да има участие в конфликти и като важен играч във външната политика. 

"Трябва също да се спомене, че в момента имаме над 700 действащи споразумения със страни по целия свят, по които Държавният департамент работи, но тяхна начална точка е сътрудничество на ниво космическа или научна агенция. НАСА участва много активно в тези над 700 договорености". 

Погледи към "Артемис"

Освен с кацането на луната НАСА влиза историята с програмата си с полети на совалки и многото мисии, помогнали ни да видим спиращи дъха картини. В момента погледите са насочени към програмата "Артемис", в която участват международни партньори от Европа, Япония, Австралия и много други. Програмата се разглежда като стъпка към изграждане на дългосрочно присъствие на Луната, възможност за бизнеси за създаване на лунна икономика и изпращане на хора на Марс. 

"Можем да направим неща, които досега не са постигани. Искаме да изпратим първата жена на южния полюс на Луната до 2024 година. Това ще е още едно феноменално постижение, с което ще кажем на света, че САЩ ще продължат да правят феноменални неща и че ще е много добре за вас да сте партньори с нас, отколкото с може би нашите международни конкуренти... Има страни, които може би не са толкова приятелски настроени към САЩ, които отявлено искат да участват в мисии на НАСА. Тук определено мога да спомена мисии с участие на хора. Този вид взаимодействия общо взето ни дават възможност за диалог, може би за по-лесно убеждаване при търговски преговори или нещо от този род". 

Отношенията ще изискват придържане към норми 

"Важното е, че страни по целия свят искат да участват. Това е елемент на силата на една нация. Така ние можем да кажем - ако искате да сте част от това, ето  нормите на поведение, които очакваме да видим и ако се придържате към тези норми на поведение, то ще се радваме да се присъедините, но ако ще правите неща, които ще рушат Космоса, ако ще правите неща, които излагат на риск космическите изследвания, тогава ще е много трудно на НАСА да се изправи и да каже "Искаме да сте наш партньор по тази програма". 

Все още не е ясно как и дали Русия ще се включи в Артемис, но Брайдънстайн даде да се разбере какви отношения би искал да види с Москва:  

"Поставихме се в позиция, в която сме зависими за изпращане на американци в ракети "Союз". Партньорството ни сега е – ние им даваме пари и те изстрелват нашите астронавти. Това не е партньорството, което искаме. Партньорството, което искаме е между равни, при което ние използваме техните ракети и те използват нашите". 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Прочети цялата публикация