Fakti.bg | 08.05.2020 04:05:33 | 55

Норвегия отменя всички карантинни мерки


Норвегия се кани до средата на юни да отвори почти всички публични и частни институции, които бяха затворени, за да бъде спряно разпространението на коронавируса, каза премиерът Ерна Солберг, цитирана от "Ройтерс".

Скандинавската страна бе една от първите в Европа, които въведоха поредица от ограничения за борба срещу пандемията - още на 12 март, а бе и сред първите, които смекчиха някои от тях още в края на април.

"Благодарение на нашите общи усилия от март насам, ние поставихме заразата под контрол, - каза Солберг на пресконференция в Осло. - Следователно можем постепенно да отслабим най-строгите мерки."

Както много други европейски страни, Норвегия се опитва да намери компромис, отчитайки нуждата от отваряне на обществото, а в същото време да избегне нов взрив на броя на заразените. Детските градини отвориха на 20 април, началните училища на 27 април, но средните училища и колежите все още са затворени. Те ще подновят занятия от понеделник. Чужденци без право да живеят или работят в страната - например туристи - все още не могат да влизат в страната. Чуждестранни работници в ключови сектори на икономиката трябва да прекарат 14-дневна карантина.

Прочети цялата публикация