БНР | 08.05.2020 19:10:15 | 24

Жертвите на Covid-19 в Турция са под 50 за ден за пръв път от края на март


За пръв път от 31 март насам броят на жертвите на коронавируса в Турция спадна под 50 души за едно денонощие, сочат данните на здравното министерство на страната.

Спадът на смъртните случаи и на хората, които са в интензивни отделения или са интубирани, е сериозна възможност, която трябва да използваме, написа здравният министър Фахреттин Коджа.

Заразените днес са над 1800 души, но 3400 души са били излекувани в последните 24 часа. Общият брой на оздравелите в страната е над 86 000 човека. Починалите от новия вирус в югоизточната ни съседка са почти 3700.

От днес в Истанбул започва отново продажбата на маски в аптеките. Максималната цена, определена от властите, е 1 турски лира (около 25 стотинки) на бройка. Първоначално маските ще се продават в пакети по 50, а с подобряването на обстановката – и по 10. По-рано правителството забрани продажбата, за да предотврати спекула, като беше обявено, че маски ще бъдат раздавани безплатно. Мнозина обаче не можаха да се снабдят с маски, защото не са в градовете, където са регистрирани и поради техническото време, което раздаването на огромния брой предпазни средства отнема.

Властите въведоха задължително носене на маски и спазване на 3-метрова дистанция на централния истанбулски площад „Таксим“ и на оживения пешеходен булевард „Истиклял“. Глобите за неспазване на правилата са между 250 и 1000 турски лири (65-250 лв.). Картината на оживено движение и неспазване на социална дистанция в предните дни породи тревога у лекари и специалисти. Повод за допълнително притеснение, което доведе до действията на властите, е и очакваното допълнително затопляне на времето през следващата седмица.

Продължава карантината на около 17 500 турски граждани, завърнали се от чужбина, съобщи министърът на младежта и спорта Мемхемд Мухарем Касапоглу. Те са изолирани в общежития в 76 области в страната. До момента вече е приключила необходимата изолация на около 52 000 души.

В полунощ довечера влиза пета поредна забрана за излизане от домовете в 31 от най-големите градове в страната. Забраната ще трае до полунощ в неделя срещу понеделник.

Прочети цялата публикация