БНР | 12.05.2020 08:57:03 | 83

Спад на печалбата на Saudi Aramco с 25% в резултат на петролния ценови срив през първото тримесечие


Държавната петролна компания на Саудитска Арабия "Арамко" (Aramco) отчете спад на нетната си печалба с 25% през първото тримесечие на годината в резултат на рязко поевтиняване на петрола заради коронавирусната пандемия, която сви драматично потреблението в световен план на важната енергийна суровина.

В рамките на първите три месеца на 2020 г. петролът брент поевтиня с цели 65% преди производителките от "ОПЕК +" да договорят допълнително съкращаване на петролните доставки с 9,7 млн. барела на ден за месеците май и юни в опит да стабилизират цените и да ограничат съществуващото свръхпредлагане.

В резултат на силното поевтиняване на петрола в началото на годината обаче нетната печалба на Saudi Aramco се сви през първото тримесечие до 62,48 млрд. риала (около 16,64 млрд. щатски долара) от 63,29 млрд. риала година по-рано. Очакванията на финансовите пазари бяха за умерено намаление на печалбата до 17,8 млрд. долара.

Компанията "Арамко" заяви, че резултатите отразяват "по-ниските цени на суровия петрол, както и намаляващите маржове на печалба на рафинериите и на петрохимическата индустрия".

"Гледайки напред към останалата част от 2020 г., очакваме въздействието на пандемията Covid-19 върху глобалното енергийно потребление и цените на петрола да натежи на нашите печалби", посочи изпълнителният директор на "Арамко" Амин Насер.

През първите три месеца на годината Aramco поддържаше производство на петрол от около 9,7 млн. барела на ден в рамките на предишното споразумение във формата "ОПЕК +" за ограничаване на доставките, преди обаче да "отвори петролните кранове" през април след провалените първоначални преговори за допълнително съкращаване на производството, които се проведоха в началото на месец март.

Най-голямата световна компания за производство на петрол, която стана публична през миналата година, заяви, че през първото тримесечие е изплатила общо дивидент в размер на 13,4 млрд. долара милиарда долара по отношение на последните месеци на 2019 г.

През втората тримесечие Armaco пък планира да раздаде дивидент в размер на 18,75 млрд. щатски долара.

Паричните потоци на Saudi Aramco от оперативни дейности възлизаха на 22,4 млрд. долара през първото тримесечие в сравнение с 24,5 млрд. долара за същия период на 2019 г., заявиха от компанията.

Държавният петролен гигант също така планира да придобие дял за около 70 млрд. долара в саудитския производител на нефтохимически продукти SABIC, въпреки че източници от компанията съобщиха през Ройтерс, че сделката вероятно ще бъде преструктурирана с оглед на спадащите петролни цени заради коронавируса.


Прочети цялата публикация