БНР | 14.05.2020 18:59:00 | 82

Жертвите на коронавируса в Турция са над 4000


Броят на направените тестове за коронавирус в Турция надхвърли 1,5 млн. Броят на хората, загубили живота си в борбата с болестта, остава стабилен в последните дни, като днес още 55 души се добавиха към тъжната статистика. С тях общият брой на жертвите на Covid-19 в югоизточната ни съседка надмина 4000 души.
Над 2300 души са оздравелите днес, новозаразените пък са повече от 1600. Общо около 72% от заразените в Турция вече са излекувани, сочат данните на здравното министерство.
В медиите се разпространяват различни твърдения за следващите стъпки от плана за нормализация, но конкретните мерки се очаква да бъдат обявени от президента на страната Реджеп Тайип Ердоган вероятно другата седмица.Президентът на спортния клуб „Бешикташ“ Ахмед Нур Чеби и други общо 8 души в клуба, сред които спортисти, треньори и работници, са дали положителни тестове за корона-вирус. Вчера беше потвърдено, че са били заразени и 11 души от „Ерзурумспор“. Данните будят тревога, тъй като се планира на 12 юни да се поднови футболното първенство в Турция.В последните дни се наблюдава нарастване на броя на заразените в 9 черноморски и източни провинции в страната. Други огнища на заразата остават Истанбул и разположените в близост до него индустриални центрове.
Министърът на финансите Берат Албайрак съобщи, че стойността на предприетите от турските власти икономически мерки вече е достигнала 240 млрд. турски лири (около 60 млрд. лв.) или 5% от БВП на страната. Критиците на правителството отбелязват, че основната част от плана са отложени вземания, а не директни помощи.Кметът на Анкара Мансур Яваш вчера вечерта обяви трета поредна благотворителна кампания за подпомагане на хората, които са били икономически засегнати от корона-вируса. В първите два часа кампанията събра около 6 млн. турски лири помощи (1,5 млн. лв.). Около 125 000 битови сметки на стойност около 16 млн. турски лири на хора, изпаднали в нужда, са били заплатени от благодетели в Истанбул в обявената от общината кампания. Приблизително още толкова сметки на хора в затруднения очакват на сайта на кампанията дали ще бъдат заплатени.Местните власти в 10 области в Турция забраниха излизането без маски. Нарушителите на правилата са заплашени от глоба от почти 400 турски лири (около 100 лв.).
Междувременно в турския официален вестник беше публикувана максимална тарифа за междуградски превоз на пътници. Поради нуждата да се оставят свободни седалки, превозвачите силно увеличиха цените на билетите. 

Прочети цялата публикация