БНР | 16.05.2020 06:48:16 | 51

Постепенното излизане от изолацията - акцент на събитията от седмицата


Отминаващата седмица съчета надеждите и страха.

С огромния товар, наречен "Ковид 19" спрялата от два месеца Европа бавно потегли напред, готова всеки момент да натисне спирачка. Плахи политически решения пораждаха допълнителна несигурност за хората. Всяко отпадане на мерки - по страни, региони и зони беше придружено от дълги  уточнения къде, кога и в каква степен вече е разрешено.
Учени предупредиха, че  трябва да се научим да живеем с новия коронавирус, защото той  ще няма да си тръгне скоро, а освен за странно лято се заговори за тежка зима.
Статистиките сочат, че близо 4 и половина милиона са заразените, а над 300 хиляди - жертвите на Ковид-19.
Светът обаче се умори да се страхува на фона на мрачната икономическа перспектива. Все повече държави постепенно премахваха ограниченията, стана ясно също, че връщането към нормалния живот ще бъде дълго. Учени от цял свят трескаво работят над ваксина. Когато е готова, тя трябва да бъде достъпна за всички хора по света, подчерта д-р Майкъл Райън от Световната здравна организация.
Русия започна смекчаване на мерките, въпреки високия брой заразени - над 250 хиляди, сред които са премиерът Михаил Мишустин и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.  Външният министър Сергей Лавров призова да не се политизира въпросът как е възникнала пандемията. Целта сега е да се спаси животът на повече хора и да се разбере как да се контролира заразата в бъдеще, каза Лавров. 
Китай се обяви за сътрудничество с Вашингтон срещу пандемията, въпреки изявлението на  президента Доналд Тръмп, че може да прекъсне всякакви отношения с Пекин. Причината - разочарован е, че Китай не е успял да спре вируса още в началото.  

Съединените щати са с най-много заразени от Ковид-19 в света. Тръмп обаче призова отделните щати да отменят ограничителните мерки и някои вече позволиха на част от предприятията да работят. 

Във Великобритания вместо "Да бъдеш или не" тази седмица на дневен ред беше въпросът "Да работиш или не." Правителство замени лозунга "Останете си вкъщи" с "Бъдете бдителни".  
Джонсън сам разбра какво е коронавирусът, след като се зарази и беше излекуван в болница.
В Деня на медицинските сестри кралица Елизабет Втора им благодари за усилията в овладяване на пандемията.
Според хроникьорите азговорът на 94-годишната кралица с президента на федерацията на медицинските сестри е първият публикуван аудиозапис на телефонен разговор на Елизабет Втора в 68-годишното й управление.

Испания въведе задължителна двуседмична карантина за всички, които пристигат в страната. Премиерът Педро Санчес предупреди, че е много важно да се спазват правилата за дистанциране, и припомни, че "вирусът не е изчезнал". 

Излизането от карантината в началото засегна половината от 47 милиона испанци, тъй като става по региони.  Мерките отпадат по-бавно в Мадрид и Барселона - най-засегнати от епидемията.
Разрешено беше да се събират до десет души на едно място, при определени условия и с намален капацитет отвориха ресторантите. Изключително тежко е да се работи в тази ситуация, затворените граници са огромен проблем, подчертават хотелиери в Испания.
В Гърция хотелиерите се надяват да работят от началото на юни. В ситуация без аналог ще са необходими най-малко пет години, за да си върне Гърция позициите в туризма от миналата година, пресмятат анализатори.  
67-милионното население на Франция също започна да излиза от строгата карантина.

Магазини, заводи и някои училища отново отвориха. Към фризьорските салони посред нощ се втурнаха нетърпеливи клиенти.
Парижани масово се снабдяваха с велосипеди, за да намалят риска от заразяване в обществения транспорт. В метрото маските са задължителни, раздаваха ги безплатно,а отношението към мерките и отпадането им е противоречиво. Франция обяви спасителен план на стойност 18 милиарда евро за туристическия сектор.
Най-късно до 15-ти юни границите ще са отворени, съобщи германският вътрешен министър  Зеехофер.

Ресторантите в Австрия работят отново от този уикенд. Ключовият за страната сектор ще бъде подпомогнат с 500 милиона евро, предвидени са и данъчни облекчения, съобщи канцлерът Себастиан Курц.
В Италия хотелиери и ресторантьори също призовават управляващите да отворят границите за туристи. Италианското правителство одобри пакет от 55 милиарда евро в подкрепа на засегнатите от кризата с коронавируса, но прогнозите са, че само в туристическия бизнес загубите могат да достигнат 120 милиарда евро.

Италия реши да отвори границите си от 3 юни.  

 
Още новини от седмицата чуйте в обзора в звуковия файл.

Прочети цялата публикация