БНР | 16.05.2020 08:08:35 | 162

Венета Табакова: ЕК показа, че не е в състояние да даде ясни перспективи за туризма


Тази седмица в сряда Еврокомисията предложи общи „напътствия“ за спасяване на туристическия бранш.

Междувременно Франция обяви спасителен план за своите хотелиери и туроператори. Ред европейски правителства обявиха облекчения за пътуванията. Австрия и Германия се договориха до месец да отворят границите си. Вчера разбрахме, че дори у нас правителството е повело преговори с други държави-членки в тази насока. Италианският премиер пък възропта, че подобни двустранни сделки рушат единния пазар.

А туризмът формира пряко или косвено 10 процента от брутния вътрешен продукт на Европа. Той е сред секторите от икономиката, засегнати най-жестоко и непосредствено от затварянето на границите. Следващите седмици и месеци ще са решителни за спасяването на милиони работни места в България и другите европейски страни.

„Всички в нашия туристически бранш очаквахме с нетърпение датата 13 май, надявайки се, че тя ще очертае перспективата и ще даде светлина в тунела. На всички е ясно, че ние не можем да заработим от днес за утре, не сме фризьорски салон или ресторант, в който веднага ще дойдат клиенти“, коментира пред БНР Венета Табакова, мениджър на един от водещите туроператори за България в Австрия.

„Нужно е време, за да актуализираме туристическите пакети, груповите и индивидуалните пътувания. Ето защо бе особено важно да имаме яснота сега, за да имаме достатъчно време, за да се подготвим за почти изгубения летен туристически сезон. За пореден път Еврокомисията показа, че не е в състояние да даде ясни и точни перспективи за страните членки. Т.нар. препоръки са толкова повърхностни и неясни, че след като ги прочетеш започваш да се питаш какво точно трябва да правим, къде, кога, с кого, къде е общото решение, но за това не трябва да се питаме“, заяви Табакова в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.


Очакванията – и моите, и на много други колеги вероятно не са оправдани, допълни тя.

„Разбрах, че самите държави членки трябва да решават сами за себе си кога, за къде и чрез какви мерки ще отворят границите си. И например австрийският канцлер Себастиан Курц обяви на 14 май, че отваря от 15 юни границите на Австрия за Германия, Швейцария и Лихтенщайн, което съответно спасява голяма част от летния сезон на австрийските колеги“, каза още Венета Табакова.

„За никого не е тайна, че браншът остана от днес за утре без работа – точно в месеците, когато интензивно се продават пролетни и летни почивки…Бяхме лишени от възможността да работим…В такива моменти държавата е тази, която трябва чрез извънредни мерки да отговори на извънредните условия и да даде ръка на потъващия бранш“, посочи тя.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Прочети цялата публикация