БНР | 17.05.2020 16:36:47 | 71

Сираков: Готов съм да взема акциите на Левски


Легендарният нападател на Левски и бивш изпълнителен директор на клуба Наско Сираков заяви в интервю за предаването "120 минути" на бТВ, че е готов да получи контролния пакет акции на "сините" от собственика Георги Попов.  

"Аз заявих в четвъртък на Васил Божков и в петък на Георги Попов, че съм готов да получа акциите на Левски. Това, което се случи в сряда, е най-ужасното в историята на Левски. Това беше подигравка с името на Апостола, с момчетата, които създадоха този клуб преди почти 106 години. Акциите на Левски не могат да бъдат оръжие, те са инструмент да се работи в името на Левски. Това ме накара да се обадя и да потърся връзка с Васил Божков. Беше ясно, че няма как министър-председателят Бойко Борисов да приеме акциите. Губи се време, а часовникът тиктака. Левски не е създаден да се спасява, а да успява. Васил и Георги направиха изключително много през последната година. Левски за първи път от много време във финансово отношение беше на ниво, намалиха дълговете от над 32 до 16 милиона лева, което е фантастичен финансов резултат. Призовавам ги да направят последната крачка, за да останат завинаги с сърцата на нашите стотици хиляди привърженици", допълни Наско Сираков. Според него до тази неприятна ситуация се е стигнало заради лошо управление на клуба.

"Левски е стигнал дотук с лошо управление, не може да харчиш повече, отколкото изкарваш, не може да не плащаш на държавата, на НАП...Знам, че всички собственици са искали не на 100, а на 1000 процента, да успеят. Всички ние левскарите, обаче, сме виновни за това, което се случи, с действието и бездействието си. Не може да изкарваш 10 милиона, а да харчиш 20. Факт е, че в момента Левски е в свободно падане. Най-сериозният проблем е собствеността на акциите. Това трябва да се изчисти максимално бързо", каза Сираков. Той отрече да е готов с нов ръководен екип на Левски, като подчерта, че не е получил  никакви обещания да получи акциите.

"На мен нищо не са ми обещавали. Нов екип? Това са хипотези, които нямат нищо общо с истината. В Левски работят много сериозни професионалисти. Може би ще има някои промени, но да се слага каруцата пред коня, не виждам смисъл. Може нещата да се забавят два-три месеца. Затова моля собствениците да вземат възможно най-бързо решение", каза Сираков.

"Левски няма само пасиви и дългове, Левски има футболисти, които струват пари, има теливизионни права, приходи от билети. За 2020 година, в най-тежкия момент на света в пандемията от коронавирус, са събрани над 840 хиляди лева от билети и карти. Няма да ходя да моля премиера на България за кредити, той да не е банкова институция. Срам ме е да си го помисля. Той може да помогне единствено и само с логистика. Той е един от най-добре приетите политици в Европа", допълни той.

Наско Сираков е убеден, че Левски няма да стигне до фалит и изхврърляне в аматьорския футбол.

"Това няма как да стане с Левски, единствено може да стане, ако акциите не дойдат. Ние със сигурност ще се оправим заради това, което направиха феновете. Ние пак ще успеем, но големият проблем е след три години да не дойдем пак на тази ситуация. Да имаме ясна стратегия, ясна визия как ще изглежда Левски след 1 година, след 5 години...След това, което направиха феновете, всички сами ще дойдат да рекламират в Левски. Лично аз смятам да направя така, че всеки един привърженик на Левски да се чувства собственик, независимо в коя точка на света се намира", каза Сираков. Той разкри, че поддържа редовна връзка с бившия старши треньор Станимир Стоилов, с който в тандем постигнаха отлични резултати в периода 2004-2008 година, когато Левски стана първият български клуб с участие в групите на Шамипонската лига.

"Ние с Мъри Стоилов от 2004 и 2008 година докарахме над 50 милиона лева в касата на клуба. Левски беше с европейска визия, с европейска игра. Всеки ден говоря с Мъри, той е отчаян. Ще искам съвети за някои неща, но Левски си има треньор. Левски има възможност в следващия месец и половина да спечели тази прословута първа купа от 11 години. Но това няма да бъде най-важното, защото Левски е печелил много купи и титли, а там където е текло, пак ще тече", каза Сираков и вярва, че може да бъде полезен на клуба в тежката ситуация.

"Левски ми е дал много, аз също съм дал, но съм убеден, че мога да дам още много, ако получа тази възможност. Не мисля повече да говоря с Васил и Жоро, топката е в тях. Умолявам ги да дадат акциите по възможно най-бързия начин и да останат завинаги в сърцата на сините фенове", завърши Наско Сираков.


Прочети цялата публикация