Fakti.bg | 19.05.2020 04:13:21 | 78

Европа отново е разделена след плана на Меркел и Макрон


Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че неговата страна и няколко други членки на ЕС са против предоставянето на съвместни безвъзмездни средства в опит да се помогне на икономиката на Европа да се стабилизира след пандемията от коронавируса.

"Току-що проведохме добър обмен на мнения с министър-председателите на Дания, Холандия и Швеция относно очакваното предложение на Комисията на ЕС за Фонда за възстановяване и за актуализираната Средносрочна бюджетна рамка на съюза", написа Курц в Туитър.

"Нашата позиция остава непроменена. Готови сме да помогнем на повечето засегнати страни със заеми. Очакваме актуализираната Средносрочна бюджетна рамка (2021-2027 г.) на Съюза да отразява новите приоритети, а не да повишава тавана на средствата", допълни той.

Испанският премиер Педро Санчес обаче приветства предложението за предоставяне на безвъзмездни средства в размер на 500 милиарда евро на европейски страни, които се борят с тежките последици на пандемията на коронавирус, която беше изложено по-рано през деня от Макрон и Меркел.

"Ние приветстваме предложението на Франция и Германия да бъде създаден Европейски фонд за възстановяване чрез предоставяне на безвъзмездни средства. Това е първата стъпка в правилната посока, инициатива в съответствие с нашите искания и която трябва да продължи напред", сподели Санчес в Туитър.

Всяко предложение трябва да включва "силен отговор" в съответствие с мащаба на кризата Covid-19, заключи той.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че предложението на лидерите на Германия и Франция за създаване на фонд на стойност 500 млрд. евро за предоставяне на безвъзмездни средства на европейските страни за справяне с ефектите на коронавируса, "беше важна стъпка в правилната посока".

"Френско-германското предложение е важна първа стъпка в правилната посока по направленията, предвидени от Италия. За да преодолеем кризата и да помогнем на бизнеса и семействата, се нуждаем от амбициозен фонд за възстановяване", написа Конте в Туитър.

По-рано вчера френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел представиха съвместен план за икономическо възстановяване от коронавирусната криза, който да включва фонд в размер на 500 милиарда евро за предоставяне на безвъзмездни средства вместо заеми на страните, които са най-силно засегнати от коронавирусната пандемия.

Прочети цялата публикация