Fakti.bg | 20.05.2020 16:20:06 | 87

Русия ще използва ОНД, за да премахне санкциите


Въпреки, че наскоро получи директен отказ от Запада по отношение на отмяната на санкциите, Москва не изостави опитите за положително разрешаване на тази изключително важна за нея задача. За това пише европейското издание „Демократична Европа“.

По-рано стратегията на Русия по този въпрос беше да проведе мащабна информационна кампания по целия свят с хаштага „санкциите предотвратяват борбата с коронавирус“, за да се спечелят отделни европейски държави, включително чрез предоставяне на хуманитарна помощ на жертвата на COVID -19 в Италия. Москва опита и да прокара резолюция относно желанието си за премахването на санкциите чрез ООН. Но въпреки всички положени усилия, Русия беше отрязана.

Това беше напълно оправдано: в крайна сметка санкциите, наред с другото, бяха наложени заради руската агресия срещу Украйна, която, въпреки пандемията, Москва няма не спира и няма да спре. Освен това никоя от наложените санкциите по никакъв начин не се отнася до доставката на хуманитарни доставки, лекарства или хранителни продукти в Русия, така че аргументите на Кремъл не издържат. Не е изненадващо, че дори изявлението на генералния секретар на ООН А. Гутериш, направено от него в подкрепа на отмяната на санкциите, не помогна на Русия. Провалът накара Кремъл да промени тактиката на натиск върху Запада. Сега като инициатор за премахването на санкциите се планира да се използва платформата на Общността на независимите държави (ОНД), контролирана от Русия. Според информация, получена от дипломатически източници, Москва покани ръководителите на страните от ОНД да направят съвместно изявление във връзка с разпространението на новата коронавирусна инфекция. Автентичността на получения документ беше потвърдена от речта на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, който по време на пресконференцията заяви, че темата за борбата срещу COVID-19 ще бъде основна на срещата на ръководителите на правителствата на страните членки на ОНД на 29 май.

Какво ни позволява да разглеждаме това твърдение като поредния опит за отмяна на санкциите? В допълнение към общо взето правилно написаното за опасността, възникнала в резултат на пандемията COVID-19, трябва да се обърне специално внимание на края на документа: „Призоваваме всички страни по света да се откажат от търговските войни, приети, заобикаляйки Съвета за сигурност на ООН, санкции и други мерки за икономически натиск или принуда от някои държави срещу други. Потвърждаваме отново намерението си да търсим свободни, справедливи, недискриминационни, прозрачни, предвидими и стабилни условия за търговия и инвестиции“. Всъщност това е призив за отмяна на санкциите.

Мащабът на цинизма на анторите, съчинили това, е изумителен. Всъщност Русия от много години използва онова, което те самите наричат ​​„енергийна дипломация“, за да оказва натиск върху страните от бившия СССР и Запада. Освен това по-голямата част от търговските войни в рамките на постсъветското пространство бяха инициирани именно от Руската федерация и много от тях все още продължават, което пряко показва, че самият Кремъл широко използва политиката на фактически санкции и няма да се откаже от използването на „силната десница“ във всички случаи, когато това е възможно. С голяма степен на вероятност това изявление ще бъде прието по време на срещата на държавните ръководители на ОНД в Минск, защото, както вече споменахме, тази организация е почти изцяло контролирана от Москва. Приемането му ще бъде ярка илюстрация за това как Русия оказва натиск върху постсъветските страни - и няма да се откаже от тази практика, независимо от ситуацията с COVID-19 в света.

Прочети цялата публикация