OFFNews Политика | 21.05.2020 18:52:17 | 162

Спрян ли е или не мониторинговият доклад за съдебната система


Спрян, продължава или е възобновен мониторинговият доклад на Европейската комисия за правосъдието и вътрешния ред в България?

Въпросът изникна на дневен ред вчера, когато ЕК отправи препоръки към България в пролетния пакет на Европейския семестър. Там бе посочено, че Комисията очаква присъди по дела за корупция по високите етажи и отправя препоръки за ефективни наказателни процеси и работата на прокуратурата. Казва се и че Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България („За да се изгради обществено доверие, е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури“. Именно заради това и „Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“.)

Това заключение влиза в противовес с обявеното от предишния състав на ЕК (Комисията "Юнкер"), че мониторинговият механизъм прекъсва, защото България е постигнала задоволителен напредък.

Днес заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис коментира пред БНТ, че ЕК не е променяла оценката си за България, направена по-рано в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Позицията, че страната е изпълнила всички изисквания по механизма, остава непроменена. 

Оттук следва, че комисията не е възобновила, нито смята да възобнови мониторинга.

Евродепутатът Радан Кънев ("Демократична България"/ЕНП) обаче предлага алтернативна гледна точка.

"Мониторинговият доклад на Европейската комисия (ЕК) дава ясен знак, че ако в България не продължат промените и „ако не се спре с антиреформите в сферата на правосъдието“, ще ни очаква още по–негативен доклад", заяви той в интервю за Радио Стара Загора.

Според Кънев изявлението на Брюксел от вчера показва, че мониторингът, въведен при влизането на България в ЕС преди почти 13 години, продължава да действа. 

"Мониторингът върху правосъдието (CVM механизмът) никога не е прекратяван. Предишният състав на ЕК препоръча вдигането му (а можеше просто да го прекрати), но не взе такова решение. Мониторингът оттогава е "спящ" - нито прекратен, нито активен. Това са фактите, другото са увъртания или лъжи.

ЕК реши да напомни по един дипломатичен, но доста твърд начин, че мониторингът може да бъде "събуден". Това предупреждение трябва да бъде разглеждано именно в контекста си - докладът по "Европейския семестър", който оценява икономическото развитие", написа Кънев във фейсбук. Според него България изостава в "зеленото" възстановяване на икономиката, в електронното управление и образование и в сферата на малкия бизнес и самонаетите.

Изводите са повече от тревожни - българското правителство и новата ЕК съвсем не говорят на един език. С такива проблеми, България е заплашена да има много труден достъп до европейско финансиране и възстановителни фондове и в близките години да изостава, вместо да догонва, завършва евродепутатът.

Прочети цялата публикация