БНР | 22.05.2020 04:07:53 | 63

Преглед на българския печат


"България отворена за бизнеса от днес", съобщава "Труд". Вестикът посочва, че представители на фирми и компании, регистрирани в ЕС и Шенгенското пространство, от днес влизат без карантина у нас. Това гласи заповед здравния министър Кирил Ананиев. "С тази мярка България либерализира сериозно режима на движение и пребиваване в страната на представители на търговско-икономически и инвестиционни дейности, коментира пред "Труд" Ананиев.

"Учителите са недоволни от указанията на Ананиев", пише вестник "Дума". Вестникът обяснява, че учителите в детските градини масово недоволстват от указанията, спуснати от Министерството на здравеопазването, за работа при отварянето на детските заведения. Те се противопоставят срещу отмяната на медицинските бележки и на изследванията, които традиционно се правят при по-дълги отсъствия. Педагозите са обезпокоени, че без предварителните прегледи от лекари има риск от зарази в яслите и градините. Учителите недоумяват как ще бъдат разделени децата, ако броят им надвиши 20, както и кой ще обгрижва подгрупите, допълва в публикацията си "Дума".

"Изследват 48 щама на вируси върлували у нас през последните 2 години, за да се изготви реакция и противодействие на заразите", информира "Монитор", като цитира думи на проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Щамът на COVID-19 , който беше в Китай, вече е мутирал и е доста по-различен от това, което се проявява в Европа. Трети генетичен модел е в САЩ. Това е много интересно, защото различното протичане на заболяването, различната възможност за заразяване е важна и интересна, както и ходът на протичане на болестта, посочва Кантарджиев, цитиран от "Монитор".

"Бизнес с присъди между масони изскочи от GSM-а на опитен офицер от НСО, координирал и убийство", пише в заглавие на първата си страница "24 часа". Опитен офицер от Националната служба за охрана се оказа важен детайл в схема за разчистване на сметки чрез убийства и вероятен бизнес с разследвания, досъдебни производства и присъди. Подполковникът с над 10-годишен стаж е охранявал десетки масови прояви като т.нар. външен периметър, който пази партийни лидери, президенти, премиери, министри, чуждестранни делегации, когато те са на публични събития, уточнява "24 часа".

Прочети цялата публикация