БНР | 01.06.2020 10:48:33 | 102

Производителят на камиони "Скания" планира големи съкращения


Шведският производител на камиони "Скания" (Scania), който е собственост на германската компания Traton, планира големи съкращения на работни места и изчислява, че разполага в световен мащаб с 5000 служители повече, отколкото е необходимо в резултат на коронавирусната криза, съобщава Ройтерс.

Фирмата Traton, в която пък автомобилният гигант "Фолксваген" (Volkswagen) има дял от цели 89,7%, заяви през май, че оперативната печалба за първото тримесечие е спаднала с две трети, тъй като пандемията от коронавирус де факто преустанови голяма част от автомобилната индустрия в глобален план.

Главният изпълнителен директор на "Скания" Хенрик Хенриксон посочи в понеделник, че ще бъдат преразгледани до 5000 позиции, включително до 1000 на нейни служители, известни като "бели якички", работещи в централата в шведския град Сьодертеле. В световен мащаб в компанията за производство на камиони работят около 51 хиляди души.

"Нашата оценка е, че ще отнеме много време преди пазарното търсене да достигне нивата от преди кризата и затова трябва да приспособим организацията към новата ситуация“, посочи г-н Хенриксон и добави: "Това ще бъдат мерки за цялата компания и не са изключени официални известия за съкращения“.

"Скания" обяви, че ще преоценява и част от своите индустриални и търговски операции, добавяйки, че има твърде много персонал в поделеният за глобални продажби и услуги, като от спадът на дейността са били засегнати и отделите за изследвания и развитие на производителя на камиони.

"Изпълнителното ръководство работи съвместно с представителите на профсъюза по различни мерки за намаляване на разходите, като една от тях е намаляването на броя на консултантите", посочват от шведският производител на камиони.


Прочети цялата публикация