Fakti.bg | 30.06.2020 05:35:29 | 193

В Китай откриха нов грип с потенциал да предизвика пандемия


Изследователи в Китай са открили нов щам на свински грип, който е способен да предизвика пандемия. Това става ясно от проучване, публикувано в американския журнал PNAS, информира AFP.

Наречен G4, генетично произлиза от щама H1N1, който предизвика пандемия през 2009 г. Притежава всички съществени белези да се адаптира и да се прехвърли върху хората, отбелязват авторите, учени от китайски университети и китайския Център за превенция и контрол на заболяванията. От 2011 до 2018 г. изследователите са взели 30 000 проби назален секрет от свине в кланици в 10 китайски провинции и ветеринарна болница. Те са успели да изолират 179 свински вируса. Повечето са нов вид, които доминират сред свинете от 2016 г., предаде News.bg.

G4 се предполага, че е силно заразен, предизвиквайки по-сериозни симптоми в сравнение с други вируси. Тестовете също показват, че имунитетът от сезонния грип не предпазва хората от G4. Според кръвни тестове, които показват антитела, създадени при излагане на вируса, 10,4% от работниците в свинеферми вече са инфектирани. Тестовете също показват, че 4,4% от населението изглежда е изложено. Вирусът следователно се прехвърля от животни на хора, но към този момент няма доказателства да се предава между хората, което е основното притеснение на учените. Авторите на изследването се безпокоят, че има риск този грип да предизвика пандемия. Те призовават за спешни мерки за следене на хората, които работят със свине.

Прочети цялата публикация