Fakti.bg | 30.06.2020 05:53:55 | 87

В Русия започва подготовка за изграждане на четири нови реактора


Дъщерното дружество на „Росатом“ - „Росенергоатом“, обяви, че започва подготвителните дейности за изграждането на четири нови реактора. Два от тях ще са тип ВВЕР-ТОИ и ще са за новата Смоленска АЕЦ, а другите два ще са ВВЕР-1200 и са предназначени за Трети и Четвърти енергоблок на Ленинградската АЕЦ-2.

Изграждането на новите мощности е заложено в общия план за разполагане на електроенергийни съоръжения до 2035 година, одобрен от руското правителство. Генералният директор на „Росатом“ Алексей Лихачов отбеляза, че и двата типа реактори се строят не само в Русия, но и в чужбина. По думите му се използват „най-модерните постижения и разработки, които отговарят на всички съвременни международни изисквания за безопасност“.

Технически изпълнител и на двата инвестиционни проекта е „Росенергоатом“. Главни проектанти ще са съответно „Атомпроект“ за Ленинградката АЕЦ-2 и „Атоменергопроект“ за Смоленската АЕЦ. За главен конструктор е избрана „Хидропресс“, а научният изследователски център „Курчатов“ ще ръководи частта за ядрената и радиационна безопасност, предаде World Nuclear News.

Прочети цялата публикация