Fakti.bg | 30.06.2020 06:55:47 | 140

Български студенти са блокирани в Китай


Заради втората вълна от коронавирус в Китай български студенти в Шанхай и Пекин са блокирани и не могат да се приберат в България. Полети до Европа почти няма, а границите са затворени.

Академичната година в Китай е към края си, а визите на повечето български студенти изтичат до броени дни. Това разказаха пред БНТ част от студентите, които са в капана на втората вълна от коронавирус в Шанхай с държавна стипендия за безплатно обучение.

"В последно време сме изправени пред огромни трудности с нашето прибиране в България, тъй като и до ден днешен границите на Китай са затворени, което означава, че полетите са сведени до минимум", разказа студентката Виктория Иванова. Кампусите на повечето университети са затворени, а младежите са принудени да не излизат. Прибирането им в България се оказва почти невъзможно. Полетите до и от Европа са силно ограничени, а цените започват от 5-6 хиляди лева.

"Дори да платите тези 5-6 хиляди лева, не е гарантирано, че самолетът ви ще излети, защото страшно много полети се отменят. Авиокомпаниите продават билети за полети, които в последствие масово биват отменяни. Дори международните влакове са спрени, т.е. няма опция да напуснем Китай по нормален начин", разказа Веселин Найденов, студент в Шанхай.

От Министерство на външните работи обясниха, че се работи усилено за връщането на студентите в България и облекчаване на престоя им в Китай. До средата на юли се очаква да бъде изпратен специален чартър за 140 души до Китай. Към момента посолството ни в Пекин е съставило списък от 23 студенти, които желаят да се приберат в родината. Чартърът ще бъде отворен и за други европейски граждани, които имат желание да се завърнат в Европа.

Прочети цялата публикация