БНР | 13.07.2020 09:49:09 | 78

"Бритиш Телеком": Ако Лондон изгони Huawei прекалено бързо, може да има прекъсвания на услугите


Изпълнителният директор на "Бритиш Телеком" (BT Group) Филип Янсен помоли в понеделник британското правителство да обмисли позицията си относно евентуално премахване на китайския технологичен гигант Huawei от 5G мрежата на страната, като предупреди, че ако това се случи твърде бързо, то може да причини интернет прекъсвания и възможни проблеми със сигурността.

"Ако стигнем до ситуация, в която нещата трябва да вървят много, много бързо, тогава изпадаме в положение, при което потенциалните услуги за 24 милиона клиенти на BT Group ще са поставени под въпрос - а именно прекъсвания на нашите интернет услуги", отбеляза Янсен.

"В идеалния случай бихме искали седем години и вероятно бихме могли да го направим след пет", заяви Янсен пред радио Би Би Си, коментирайки периода, необходим за премахването на оборудване на Huawei от 5G мрежата на страната.

Междувременно Министърът на правосъдието на Обединеното кралство Робърт Бъкланд заяви, че страната ще постави националната сигурност на първо място, докато взема решение за ролята на Huawei в развитието на 5G мрежата на Великобритания.

Бъкланд също говори пред радио Би Би Си, посочвайки, че националната сигурност е на първо място и добавяйки, че знае, че "Съветът за национална сигурност и цялото правителство ще поставят огромен приоритет върху националната сигурност на Обединеното кралство".


Прочети цялата публикация