Fakti.bg | 03.09.2020 12:57:33 | 158

Борис Бонев пред ФАКТИ: Пред очите ми е как полицаите ритаха едно момиче


Малко по-рано днес общинският съветник и част от основателите на „Спаси София“ Борис Бонев публикува видео от протеста снощи, от тъмните му часове. „На видеото съм аз, в опит да потуша напрежението и да накарам протестиращите да се отдръпнат от настъпващите жандармеристи. В този момент, жандармеристите дърпат момче и се опитват да го арестуват“, пише в публикацията.

От ФАКТИ се свързахме с Борис Бонев, за да ни разкаже какво се е случило. Какво каза той, четете в следващите редове:

- Г-н Бонев, от видеото е явно сте били на протеста като гражданин, но какъв е контекста на кадрите, които виждаме?

- Аз реших да застана между част от протестиращите и полицаите, за да туширам напрежението, както се вижда и от жестовете, които правя – призовавам протестиращите да се отдръпнат, да няма ескалация, да няма сблъсъци. В този момент абсолютно непровокирано - поне от това, което аз видях, без никаква причина полицаите просто си посочиха момчето, което вървеше до мен и го погнаха, за да го арестуват, след което го проснаха на земята – това всичко се вижда от видеото.

Лошото обаче е, че през цялата вечер, в която бях на протеста това далеч не беше единственият случай на такъв тип абсолютно непровокирано и необосновано насилие от страна на много добре оборудваната жандармерийска част над протестиращите. Нека да не се лъжем – не можем въобще да говорим за реципрочност на тежестта на насилието, което се упражнява от страна на добре оборудвани полицаи с палки, щитове и каски и мятането на бутилки, сливи или яйца от страна на протестиращите към тези полицаи.

Полицаите цяла нощ употребяваха много надпропорционална агресия и насилие срещу протестиращите. Същите полицаи, които въпреки многобройните молби и призиви на мирните протестиращи в продължение на часове не отстраниха очевидните провокатори, най-вероятно части от агитки. Хора, които бяха облечени в черно, с черни маски, които мятаха бомбички. Те бяха ясно разпознаваеми и не бяха отстранени от протеста – напълно умишлено действие от страна на МВР, за да защити режима вместо да застане на страната на мирно протестиращите граждани и да защити тях, включително от провокаторите и агресорите.

- Казвате режима – какъв е този режим?

- Режимът е тоталитарен режим. Даже може би е нещо по-лошо от тоталитарен режим, защото тоталитарният режим поне има някаква идеология, знаеш какво имаш насреща. Тук имаме един сбирщайн от мутри, от мафиоти, от интересчии, които целят да грабят държавата, да грабят народа и да останат вечно на власт. Ето това е режимът на Бойко Методиев Борисов.

Дори в Беларус – уж последната диктатура в Европа, полицаите оставиха щитовете и се присъединиха към протестиращите. Тук полицаите са инструмент в ръцете на този режим, за да остане той на власт. Очевидно целият този зор е документално да си оправят нещата, да си разпределят порцииките, така че ако дойде някой друг на власт, те да са си прикрили следите.

Затова е толкова важно да не позволяваме те да си прикрият следите, да се измъкнат безнаказано и да не възтържествува справедливостта. Справедливост за целият ни народ спрямо хора, които доказаха през всичките тези години, че са негодни, неспособни, некадърни и корумпирани. Това го виждаме в начина, по който живеем. България неслучайно е най-бедната страна-членка на ЕС. При всичките мантри за това колко много сме се развивали, колко много магистрали, които после пропадат бил строял лично сигурно Бойко Борисов е достатъчно да се сравним с другите държави от Източна Европа, които са членки на ЕС, за да видим, че ние тях дори не можем да настигнем, какво остава някои западни държави.

Да, когато сме си сами в нашата писта сигурно много се развиваме в сънищата на Бойко Борисов, но когато се сравняваме с всички останали, става ясно колко много изоставаме. И за това е виновен той и неговото управление от калинки.

- В колко часа се случиха събитията, които виждаме в клипа?

Беше около 00:00 часа. Полицията гонеше протестиращи по улица „Съборна“, в градинката пред Народния театър, по площад „Батенберг“, събаряше ги на земята. С очите си видях отвратителни сцени, в които се бият жени, момичета, ритат се. В последствие имаше блокиране и на „Ръковска“ и „Гурко“, където дойдоха бригада полицаи с мотори и казаха: „Имате 10 минути да разчистите, след това ще дойдат вагонетките и не носим отговорност какво ще ви се случи“.

И наистина, когато дойдоха „вагонетките“ – както те ги нарекоха, цитирам ги, започнаха отново да бутат хората. Пред очите ми е как ритаха едно момиче и колелото ѝ, за да я изтикат извън пътното платно и подобни други батални сцени, които, за мен, ясно показват, че този режим, надявам се, е на отиване, но най-важното – той започна вече да си служи с типични КГБ-ейски, ченгеджийски номера, за да дискредитира протеста, да раздели протестиращите, да откаже колебаещите се. Все похвати, ясно описани във всички съветски наръчници за контрол на недоволните маси.

Ето това е нашето управление – пандан на една съветска власт.

- В другите държави така ли бият?

- Много зависи в какъв тип държава живеем. Примерно в Гърция или във Франция и протестиращите винаги са много много по-агресивни, и полицията е респективно много по-агресивна към тях. В България обаче протестите никога не могат да достигнат дори сигурно и десет процента от агресивността на протестите в Гърция или Франция и съответно не трябва и полицейската агресия да достига нивата на полицейска агресия в тези държави.

Предишната вечер се случи точно това.

Имаше хора, които мятаха пиратки и бомбички, отново повтарям – лесно разпознаваеми агитки, които можеха още в самото начало на протеста да бъдат неутрализирани и изведени от протеста и такива призиви бяха направени многократно и от организаторите, и от гражданите, но МВР не ги извади от протеста напълно умишлено. Това че имаше агитки, по никакъв начин не опорочава хилядите други мирно протестиращи граждани, които се борят за свобода, за демокрация, за достойнство, за това държавата да не бъде повече управлявана от едни самозабравили се, некомпетентни, корумпирани мутри.

Протестираме, защото искаме оставката на Бойко Борисов и цялото му правителство и на главния прокурор Гешев. Хора, които очевидно публично и всякак доказаха, че са негодни за позициите, които заемат. Негодни по всички критерии.

Продължаваме битката, аз искрено вярвам, че ще я спечелим. Всеки иска да живее в нормална държава, на хората просто им писна. Писна им, а и на мен, на всеки 3 или 5 години да протестираме, а вече 30 години едни и същи проблеми да остават нерешени.

Видеото и поста можете да видите тук:

Прочети цялата публикация