Fakti.bg | 15.09.2020 05:00:48 | 242

Клеър Дейли пред ФАКТИ: Невероятно е как темата за България не доминира в дискусиите в ЕС


На 10 септември Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBЕ) на Европейския парламент заседава, а Вера Йоурова - заместник-председателят на Европейската комисия за прозрачността и ценностите, се включи в дебата по повод мониторинговия механизъм върху България. В дебата беше разгледано върховенството на закона у нас. Тема, която беше обсъдена за затворено изслушване пред Мониторинговата група зa дeмoкрaция, върхoвeнcтвo нa зaкoнa и ocнoвни прaвa (DRFMG) към LIBE, което се състоя на 28 август.

Клеър Дейли е член на Европейския парламент от Ирландия, част от групата на Европейската обединена левица. В четвъртък тя рязко критикува Бойко Борисов и Иван Гешев, корупцията в България, техните "поддръжници в Европейския парламент". „Eврoпeйcкитe пaри дaвaт възмoжнocт нa oпрeдeлeни лицa дa бъдaт cилнo кoрумпирaни, a Eврoпeйcкaтa кoмиcия нe прeдприeмa дeйcтвия, кoeтo e рaвнocилнo нa cъучacтничecтвo”, каза тогава Дейли.

От тогава досега думите ѝ продължават да будят обществен дебат и обсъжданията не спират. Едни ѝ благодарят, други я критикуват, трети казват, че не знае какво говори, четвърти се радват на остротата ѝ. От ФАКТИ се свързахме с евродепутата Клеър Дейли – за върховенството на закона, за протестите и за европейските пари, четете разговора ни:

- Г-жо Дейли, Вие говорихте много разпалено за проблемите в България на заседанието на LIBЕ в четвъртък – защо, как знаете толкова за държавата?

- Да, предполагам това е било малко странно. Била съм на почивка в България преди много години, мисля, че мястото беше красиво. Когато бях избрана за евродепутат, вниманието ми беше привлечено заради недвижима собственост на ирландци – апартаменти в България. Те имаха големи трудности, докато получат достъп до собствеността си и това ме заинтригува. Говорих по въпроса и миналата година, по повод на механизма за сътрудничество и проверка за България – тогава бяхме единствените хора, които възразиха механизмът да бъде вдигнат. Като резултат на това български граждани се свързаха с мен и ми дадоха повече информация.

Истински си отворих очите обаче, когато миналия декември Парламентът се оскърби да покани Гешев на изслушване за антикорупцията, за справянето за корупцията в Европейския съюз. Този човек беше поканен на платформата и това очевидно бях чела за протестите, за неговото назначаване и всички трудности около него. Просто не можех да повярвам, че каним човек, който е замесен в толкова много очевидни скандали и неправомерни действия.

Участвах и в това заседание, а след това предполагам, че имах интерес към темата. Имах удоволствието да видя всички протестни действия, които се случват. Много българи идват в Ирландия заради селското стопанство, но, според моите проучвания, много от тези хора са експлоатирани вкъщи в България, но също и в други части на Европа, където отиват, за да работят.

За мен изглежда сякаш много пари се вливат в България и биват усвоявани от много малка група хора, докато гражданите остават бедни. Това е просто позорно. Доказателствата са налице и съм шокирана, че се говори за това толкова малко. Направо не мога да повярвам, защото на фона на мащаба на това, което се случва е невероятно как темата не доминира в дискусиите тук, но е така.

Миналата седмица беше възможност да повдигнем въпроса и фактът, че вниманието е повишено е, защото хората са на улицата.

- Какво мислите за протестите?

- Това е брилянтна възможност да се променят правилата на играта, както във всяко друго общество. Един друг член на Европейския парламент изказа много добро мнение, за което беше права, аз самата исках да кажа същото нещо, но не ми стигна времето - хората в Европейския съюз говорят за Беларус и как имат нужда от избори, как Лукашенко е много корумпиран и ужасен – и вероятно е, но Беларус дори не е в Европейския съюз.

Същите хора не казват нищо за България, но причината много хора да забележат България сега е - и мисля, че комисарят го знае, защото се почувства много неудобно и не хареса това, което казах - ако не беше притеснена, нямаше да отговори, но причината е, че хората са на улицата – това значи, че Европейският съюз не може наистина повече да игнорира поведението на Борисов.

Те си мислят, че ще им се размине, защото хората са тихи, но сега, когато хората не са тихи, това потенциално променя всичко.

- Много хора видяха във Вашите думи реакцията, които очакваха дълго време от Европейския съюз – какво ще кажете на тези хора?

- Аз също очаквам реакция. Имаше опити от групи в Парламента за дискусия върху България след пленума тази седмица, но то не успя да стигне до дневния ред.

Изказах това мнение и на заседанието – спекулира се и вероятно е истина, че Европейският съюз не е работил по този въпрос по-публично. Не казвам, че се справят в проблемите в Унгария и Полша, но определено говорят много повече за тях и оказват натиск върху държавите, докато за България никой никога не говори.

Мислех, че има възможност да говорим за България този път и тя още не си е отишла, просто процесът е задържан. Фактът, че има протести прави ситуацията неудобна. Тези протести вече видно се случват по целия свят. Бях шокирана от количеството хора, които се свързаха с мен – очевидно българи в Ирландия поддържаха връзка с мен, но след това и хора от целия свят. Българите са малко като ирландците – има толкова много българи по света, и всички виждат какво се случва.

Моето заключение е, че единствената причина Европейският съюз да не говори за България е заради връзките на Борисов, но фактът, че хората са улицата много усложнява неговото прикриване.

Когато бях избрана за евродепутат и имах проблем с управлението на България писах до всички нейни представители тук. Това беше преди година, аз не ги познавах. Сама един или двама депутати ми отговориха, когато адресирах проблемите и продължих да работя с тях. Мисля, че българските политици също си мълчат.

- Кои са политиците, от които получихте отговор?

- Човекът, който много ми помогна беше Радан Кънев. Свързах се още с Елена Йончева и Петър Витанов – сториха ми се приятелски настроени, но Радан се захвана същински с проблема и помогна много по въпроса със справянето с корупцията.

Интересно е, че той е от партия, която е в същата група като партията на Борисов. Сигурно му е трудно и изглежда да е добър човек. Пак казвам, не съм експерт по българска политика, но от моя опит това беше човекът, който ми отговори и беше отворен и прям относно проблемите в държавата. Помислих си, че ги разбира много добре.

- Според Вас, какви действия трябва да бъдат предприети от Европейския съюз спрямо България?

- Аз идвам от държава, в която също имаше огромни проблеми. Миналата година, когато изразих мнение, че механизмът за проверка и сътрудничество не трябва да бъде прекратен за България, а трябва да остане някои хора казаха, че това е действие срещу българите. Тогава им казах, че аз идвам от държава, в която понякога натискът от страна на ЕС е нещо, което искахме да се случва, защото искахме промяна по въпроси като правата на жените.

Сега има толкова много разследвания къде отиват европейските пари и те отиват в ръцете на много малка група от хора. За мен – аз казах това и преди и настина го вярвам, тези пари са източник на сила за тези хора. Те оцеляват и процъфтяват, защото ЕС ги храни с парите на данъкоплатците, а те използват тези пари срещу гражданите на държавата.

Силно вярвам, че е в интерес на гражданите тези пари да бъдат използвани за постигане на цели, а на управляващите да бъде потърсена сметка. Не трябва да ги храним повече, докато няма промяна.

Разбира се, не съм наивна – тази битка няма да бъде спечелена от ЕС, защото и те не са чудесни. Те също не са добрите – досега са били щастливи, ако България е тиха, ако българите служат за евтина работна ръка, не ги е било грижа. Но трябва да ги е грижа, когато българите са организирани, когато те протестират – това прави нещата по-трудни за ЕС.

Вярвам обаче, че българските граждани трябва да решат проблема. Отново - без да съм експерт в българската политика и да твърдя това, вашият президент изглежда да е добър човек. Със сигурност има добри политици в България и щом натискът е за нови избори, значи промяната е необходима, но с искане за действителна промяна, а не с тези глупости за нова Конституция.

Един от най-големите проблеми е, че промените, които българските власти правеха всъщност бяха недобри. ЕС казваше, че това е прогрес и реформи, но това бяха точно обратни действия. Това трябва да идва от връзките на Борисов и неговата партия в Европейския парламент, главно с Урсула фон дер Лайен и Ангела Меркел. Мисля, че има и други свързани хора – мисля, че на Вера Йоурова ѝ беше неудобно. Тези хора трябва да си кажат, че това е лъжа и не могат повече да я прикриват. Корупцията в България, за която всички знаят трябва да бъде преборена.

Не зная какво ще се случи с протестите. Не зная и кой ги организира, но виждам, че има много хора, които спешно искат помощ и решение без да имат определен план. Може би имате нужда някой да излезе напред и да бъде лидер. Не зная много, но зная това – и го казах на хората, трудно е и е сложно, но ако не опитате да се организирате и да промените нещата, значи вече сте загубили. Ако се опитате да промените нещата, може и да спечелите. Не е гарантирано, но ако не се опитате, значи вече сте загубили – няма да има промяна. Затова трябва да се опитате.

От разстояние и без да зная много, президентът ми изглежда добър човек. Аз бих се радвала, че е там. Има и няколко много добри съдии и още много хора, които знаят какво се случва. Фактът, че сега се организират може би означава, че ще продължат да го правят. Със сигурност колкото по-дълго продължават, толкова по-трудно ще става за управляващите, защото те ще имат избор. Ще имат избор дали да продължават с тези глупости за Конституция, което не е никаква реформа или ще трябва да се предадат.

Не зная дали протестите стават по-масови или отслабват, но зная, че има интерес от българи по целия свят. Това, че има българи по целия свят също е от значение. Искам да насърча българите, които живеят в Европа, Канада или Америка да притискат местните политици, защото тогава те ще отвърнат с натиск към българските политици.

- Всъщност в много европейски градове се организират протести.

- Да, зная и това е чудесно. Имаше протест и Брюксел и исках да се присъединя, но се случи да съм извън града. С мен се свързаха хора от Германия, от Ирландия, от Канада и това е от голямо значение.

Мисля, че имате нужда от сила, която да организира опозицията – не успявам да видя това към този момент. Може би от гражданска организация, която да направи крачка напред. Трябва да има някаква сила, която да сплотява. Преди това обаче така или иначе имате нужда от избори, така че натискът за избори трябва да е на първо място.

През последните дни много хора ми писаха, също и хора от другата страна – хора, които ми казват, че не зная за какво говоря, че няма масови арести, а правителството е чудесно.

- Как ще коментирате например писмото на адвокат Станислав Станев към Вас, който казва, че не знаете за какво говорите?

- Да, той ми писа. Казваше, че говоря политизирано и не зная какво казвам. Аз всъщност му отговорих, че всичко е политика, разбира се, че не твърдя да зная всичко, но съм щастлива да наблюдавам отблизо нещата, за които говоря. Имаше и още едно писмо от един човек, който ми казваше същото нещо.

Получих огромен брой писма от различни хора, които са в различни сфери на живота. Бях малко шокирана от това, защото за мен това показва колко голяма е празнината – до каква степен никой не дава гласност на каузата на българските граждани, щом това изказване, което направих в Европейския парламент може да предизвика такава реакция. На всички, които се свързаха с мен казах, че трябва да опитат, защото иначе са загубили.

Този човек Станислав, който казва, че не зная за какво говоря – аз не го познавам, не зная дали той знае за какво говори. Но зная със сигурност това, което съм виждала и чела във връзка с някои от финансовите измами, които не са отворени за дискутиране. Има случаи на доказана корупция. Фигурата на Гешев е обвързана със скандали още преди назначението му, а откакто е назначен скандалите стават все по-големи – това е факт.

Дали имам правото да коментирам други държави – да, мисля, че имам. Нямам против хората да говорят за моята държава. Не твърдя, че имам всички отговори, че Ирландия е перфектна и със сигурност не твърдя, че Европейският съюз е перфектен – те трябва да поемат голяма част от вината.

Моят гняв дори ще бъде по-насочен към Европейската комисия, защото това е мястото, където мога да повлияя. Българската политика и променянето на вашето правителство – това е работа на българските граждани. Моя работа обаче е да искам сметка на Европейския съюз, който събира пари от всички нас и позволява тези пари да бъдат похарчени, за да могат хората на върховете да забогатеят за сметка на гражданите. Те знаят какво се случва. Ако аз зная, значи и те знаят.

Изразих мнението и не го направих меко, че Борисов е достатъчно умен да не докосва малцинствата по начина, по който Унгария или Полша се прицелват в гей общността или се държат расистки. За мен, това поведение е напълно неприемливо от страна на тези държави, разбира се, но в ЕС това е достатъчно, че всички да заговорят колко ужасно е това. Да, ужасно е, но корупцията, кражбата на пари с цел забогатяване и ефектът на мафията също са ужасни. Защо не говорят и за това? Защо не спират фондовете и заради тази причина?

Но не го правят, защото вероятно са достатъчно щастливи от управлението, защото виждат стратегическото място на България в Европа и искат приятелски настроено правителство в средата на пътя, правителство, което е щастливо да остане в ЕС и не се интересуват, че те остават в ЕС, за да облагодетелства себе си, а не за доброто на гражданите.

Както казах, работата на политиците в България е доброто на нейните граждани. Моята работа е да поискам сметка от Европейската комисия. Зная, че протестите са малко без посока, но те все пак отиват някъде. Когато хората бяха вкъщи и не протестираха, не отиваха никъде. Властимащите трябва да се притеснени от случващото се. Казват, че е най-тъмно преди изгрева. Може да станат още по-лоши, може да говорят, че ще се държат за властта, но това ще е точно преди да си отидат.

Имаше и още един човек, който отправи адски критики към мен, а аз никога не съм го срещала. Имаше много развито мнение за мен и каква съм аз, а аз си мислех – „Божичко...“.

- Знаете ли, че има и публикации за Вас в български медии – разказват коя сте, някои Ви обвиняват в различни неща?

- Наистина? Това е лудост. Но е добре – това е добър знак. Оскар Уайлд - известният ирландски драматург, е казал, че „има само едно нещо на света по-лошо от това да говорят за теб и то е да не говорят за теб“. Ако говорят за теб, значи се притесняват, че трябва да отговорят на това, което казваш. Трябва да се опитат да те дискредитират, защото хората слушат.

Това е знак за слабост от тяхна страна. Беше ми забавно как извадиха трика с комунистите при положение, че знаем, че много от хората, които се облагодетелстваха от колапса на СССР и Източния блок бяха вторите комунисти. Много от хората, които се облагодетелстваха бяха хора на стария режим.

Само българските граждани могат да се справят с тях. Хващате правилната вълна с тези протести. Те сигурно са притеснени. Младите хора, обикновените хора трябва да излязат напред и да кажат –„Аз, аз ще бъда човека, който ще представи моята общност“. Успех, чудесни сте и се дръжте!

Прочети цялата публикация