Fakti.bg | 21.09.2020 16:38:53 | 149

5 прости храни, които нормализират кръвното


Ако стойностите, които апаратът ви за кръвно налягане отчита, са над 120/80, определено трябва да включите в диетата си храни, които намаляват риска от хипертония, съветват лекарите.

В България, всеки трети българин страда от хипертония или високо кръвно налягане. В световен мащаб, болните от хипертония са над 1 милиард, като всяка година над 7 милиона от смъртните случаи се дължат именно на това болестно състояние, наричано още “Тихият убиец”.

Има най-различни методи и лечения, които целят да държат кръвното налягане в норма. Независимо дали сте привърженик на природните и натурални средства и хомеопатията или сте от хората, които се вслушват в съветите на своя лекар и редовно приемат изписаните им лекарства, храната е от съществено значение за поддържане на кръвното.

Ето 5 храни, които специалистите препоръчват да се ядат при проблеми с кръвното:

Картофи

Въпреки че картофите не са много изискано ястие, те всъщност са богати на калий и магнезий, които нормализират кръвното налягане. Освен това картофът със среден размер съдържа само 150-160 kcal. Печете или сварете необелени картофи и ги яжте със сметана или натурално кисело мляко за двойна полза.

Прясно или кисело мляко

Тези, които включват една порция млечни продукти дневно в диетата си, имат 11% по-нисък риск от развитие на хипертония в сравнение с тези, които ядат кисело мляко само от време на време. Започнете деня си с порция млечна каша, нискомаслено кисело мляко и плодове или си направете пюре.

Какао

Храни, съдържащи натурално какао на прах, могат да понижат кръвното налягане, тъй като флавоноидите подобряват съдовото здраве. Горчивият шоколад е полезен и за хора с високо кръвно налягане. Шоколадът е висококалоричен продукт, така че се ограничете до 20 g или 1 супена лъжица какао.

Боб

Бобовите растения са богати на фибри, магнезий и калий, всички те помагат за поддържане на оптимално кръвно налягане. Ако ядете боб, грах или леща всеки ден, това ще се отрази много добре на здравето ви. Добавете бобови растения към супи, яхнии, салати и рулца.

Банани

Бананите са чудесен източник на калий. Възрастните се нуждаят от 4,7 грама калий дневно; един банан съдържа приблизително 12% от RDA. Добавете банан към вашата каша сутрин или го хапвайте по-късно като закуска.

Прочети цялата публикация