БНР | 10.10.2020 08:18:43 | 251

Кандидатите за вицепрезидент на САЩ с по-важна роля в сравнение с други избори


Единственият дебат между кандидатите за вицепрезидент беше новина едва за няколко часа, преди президентът Доналд Тръмп отново да овладее новинарския поток със своята стратегия за превръщане на коронавируса от загуба в победа в президентската битка.

Вицепрезидентът Майк Пенс се изправи срещу номинираната от демократическата партия за поста му Камала Харис в Солт Лейк сити, а дебатът им беше в пълен контраст с първия словесен сблъсък между Тръмп и Байдън - цивилизован и с реална размяна на аргументи за политики.

И въпреки това героят на вечерта в Солт Лейк сити беше една муха.

Разделени с плексиглас и на по-голямо разстояние един от друг - Камала Харис, първата цветнокожа жена кандидат за вицепрезидент, се изправи срещу настоящия вицепрезидент Майк Пенс. След фиаското от първия президентски дебат очакванията на американците не бяха големи, а и по традиция словесният сблъсък между вицепрезидентите не е толкова вълнуващ за американците. Но този път срещата на двамата подгласници на Тръмп и Байдън е по-важна от всякога, казва Джоел Голдстейн, почетен професор по право към Университета в Сейнт Луис и автор на няколко книги за ролята на вицепрезидента в Съединените щати.

„Два фактора са причина да повишат видимостта и значимостта на кандидатите за вицепрезидент през 2020-а - възрастта на кандидатите за президент и здравословното състояние на Доналд Тръмп, което повдигна въпроса дали той ще може да довърши кампанията. Този път вицепрезидентите играят по-важна роля в сравнение с други избори“.

И макар заразата на американския президент да доминираше новините за изборите цяла седмица, в дебата това не беше споменато нито веднъж - дали е пропуск, или e нарочен ход, не е ясно, но Камала Харис не използва лавинообразно увеличаващите се случаи на Covid-19 сред висшия ешелон на Вашингтон, за да нанесе удар срещу опонента. И все пак пандемията остана основният сблъсък между Пенс и Харис.

Американският народ стана свидетел на най-големия провал на президентска администрация в историята на страната ни. И те знаеха какво се случва и не ви казаха. Можете ли да си представите, ако знаехте още на 28 януари това, което разбрахте на 13 март, ако знаехте това, което и те знаеха, какво щяхте да направите, за да се подготвите? Те го знаеха и го скриха. Президентът каза, че това е измама. Представиха го като не толкова сериозно нещо. Президентът каза, че ако сте от едната страна, носите маска, ако сте от другата, не носите. И въпреки всичко, което се случи, те все още нямат план“, каза Харис.

Пенс допълни:

Искам американският народ да знае, че от ден първи президентът Доналд Тръмп поставя здравето на Америка на първо място. Още преди да има пет случая в Съединените щати, президентът направи нещо, което никой друг държавен глава не е правил. Забрани всички полети от Китай - втората най-голяма икономика в света“.

И тъй като не е ясно дали въобще ще има повече дебати, срещата Пенс - Харис беше може би е единственият шанс за американските избиратели да разберат какви политики ще водят претендентите за Белия дом. Пенс и Харис защитаваха своите противоположни идеологии - републиканска и демократична. Той я нападна, като каза, че ще премахнат всички данъчни съкращения, въведени от Тръмп. Тя се защити, като каза, че те ще останат само за хората с доходи под 400 хиляди долара годишно. Той я нападна за климата, като каза, че е против фракинга и планът им ще погуби американската енергетика. Тя отговори, че точно обръщането към възобновяеми енергийни източници ще създаде милиони работни места. Един от най-ярките сблъсъци беше за антирасистките протести.

„Миналата седмица президентът на Съединените щати отказа да осъди супремасистите на сцената на дебата пред 70 милиона американци. И не е като да нямаше възможност. Просто не го направи и не само това, но и когато го натиснаха, той каза - стойте и изчакайте“, каза Харис.

„Сенатор Харис удобно пропусна да спомене, че президентът коментира хората и от двете страни на дебата за паметниците, осъди Ку-клукс клан, неонацистите и белите супремасисти, както го е правил не веднъж. Опасявате се, че не осъжда неонацистите. Президентът Тръмп има внуци, които са евреи, дъщеря му и зет му са евреи. Той е президент, който уважава целия американски народ“, допълни Пенс.

Забележителни бяха моментите, в които и двамата кандидати за вицепрезидент успяха умело да избегнат да отговорят на въпроси. Както Джо Байдън не даде отговор на Тръмп, така и Камала Харис отказа да обяви дали, ако спечелят изборите с Джо Байдън, ще увеличат броя на съдиите във Върховния съд. В момента те са девет и ако Доналд Тръмп успее да прокара номинацията на Ейми Кони Барет преди президентския вот, доминация ще имат консервативните магистрати. Майк Пенс пък умело отклони въпроса за събирането в Розовата градина, откъдето се предполага, че тръгна коронавирусната зараза в Белия дом. Той заяви, че са следвани здравните препоръки за провеждане на събитието на открито, но пропусна да каже, че е имало събиране и на закрито след това. Пенс и Харис не пропуснаха да сблъскат визии и за външната политика.

„Лидерите на всички наши бивши съюзници вече решиха, че уважават повече Си Дзинпин, човекът начело на Китайската комунистическа партия, вместо Доналд Тръмп - президентът на Съединените щати, главнокомандващият. Ето къде се намира днес заради липсата на лидерство тази администрация. Но пък видяхме как Доналд Тръмп предава приятелите ни и прегръща диктатори по цял свят. Ето ви и пример – Русия“, каза Харис.

„Президентът Тръмп спази обещанието си, когато премести американското посолство в Йерусалим, столицата на Израел. Когато Джо Байдън беше вицепрезидент, обеща да го направи, но така и не изпълни обещанието си. Застанахме твърдо до съюзниците ни, но и изисквахме. Сега НАТО допринася много повече за общата ни отбрана и това е благодарение на лидерството на президента Тръмп. Заздравихме съюзите си в Тихоокенаския регион и се изправихме срещу тези, които искат да ни навредят. Когато Доналд Тръмп встъпи в длъжност, Ислямска държава владееше в Близкия изток територия колкото Пенсилвания, но той унищожи техния халифат и отстрани лидера им ал-Багдади без нито една американска жертва“, допълни Пенс.

И двамата кандидати за вицепрезидент говориха много за Тръмп и за Байдън, вместо да се фокусират върху лични нападки.

И двамата не направиха гаф, който да навреди на партньорите им в президентската надпревара, а дебатът не успя да грабне американския зрител, свикнал последните 4 години на безцеремонния, агресивен и безпардонен стил на политическо говорене на Тръмп. Ето защо една муха, задържала се цели две минути на снежнобялата глава на Майк Пенс, стана звездата на вечерта.

Джо Байдън използва в Туитър игра на думи по повод мухата, за която на английски се използва същата дума като глагола „летя“. „Заложете 5 долара, за да полети този дебат“, написа Байдън, а на пазара вече има тениски с Пенс и надпис – „Истина вместо мухи“. Сенаторът републиканец Ранд Пол пък се пошегува, че „мухата“ всъщност е бръмбар, поставен от „задкулисието“, за да шпионира Тръмп.

56 милиона американци са гледали дебата между вицепрезидентите. Този факт едва ли ще промени мнението на някой от зрителите, казва университетският професор по право Джоел Голдстейн.

„Повечето хора гласуват въз основа на мнението си за претендентите за президент, а не заради кандидатите за вицепрезидент. Би било много необичайно един избирател да каже - не харесвам кандидата за президент, но обичам вицепрезидента му. Но това не означава, че вицепрезидентът не е от значение“.

Словесната битка между Харис и Пенс завърши с призив за единство на американците, отново в пълен контраст с посланията на Байдън и Тръмп.

„Джо има стара репутация на човек, който работи и с двете страни от политическия спектър и това ще прави и като президент. Джо Байдън е показал, че може да вдъхновява хората и да се бори за тяхното достойнство“, каза Харис.

„Тук в Америка може да спорим, да дебатираме разпалено, както направихме със сенатор Харис на тази сцена, но когато дебатът свърши, се събираме заедно като американци. Така правят хората и в големите, и в малките градове в цялата страна“, допълни Майк Пенс.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Прочети цялата публикация