БНР | 24.10.2020 07:01:30 | 117

Огнян Минчев: Тръм ще бъде антиевропейски президент, Байдън ще съживи НАТО


"Във втората част на мандата си Тръмп избра стратегия на създаване и подкрепа на ключови партньори на САЩ във всеки регион на света". Това каза пред БНР политологът доц. Огнян Минчев - преподавател по политически науки в Софийския университет. По думите му чрез интересите на тези партньори Съединените щати разчитат да присъстват в този регион и да защитават интересите си косвено:

"Ако вземем Европа като класически партньор на САЩ от края на Втората световна война насам, имаме комбинация между две противоположни тенденции. От една страна има изостряне между Съединените щати и ключови европейски страни, като Германия - на икономическа, но и на стратегическа основа. ... От друга страна има номиниране и партньорство с определени страни, преди всичко в Източна Европа, като Полша, Румъния, Прибалтика, Гърция, които са селектирани като ключови партньори на Вашингтон в източната периферия на Европа с цел постигането на стратегическите интереси на Америка и спрямо Русия, и спрямо Близкия изток - в частност Турция".

По думите на политолога Доналд Тръм ще бъде антиевропейски като президент в евентуален свой втори мандат, а Байдън ще положи усилия за възстановяване на Атлантическия съюз като жизнена и ефективна система за сътрудничество между Европа и САЩ:

"Цялото политическо наследство на Джо Байдън като политическа личност се вписва преди всичко в понятието за атлантизъм. ... Друг е въпросът доколко възстановяването на тази атлантическа връзка между Европа и САЩ наистина ще доведе до дългосрочна промяна в тенденциите за относителното изтегляне на САЩ от хегемонна позиция и заемане на позицията на пръв сред равни, както и преориентацията на Съединените щати от основната ос - атлантическата, към един нов акцент - съперничеството с надигащия се в Азия дракон - Китай". 

Според Огнян Минчев идването на Джо Байдън на власт би довело до някои знакови реставрации в отношението между САЩ и Европа, но те няма да бъдат дълбоко съдържателни.

"Годините след 11 септември 2001-ва доведоха до отдръпване на Америка от нейните стратегически приоритети, които бяха заявени в десетилетието на нейната хегемония след края на Студената война през 90-те години. ... Новата структура на интересите на САЩ, ориентирани преди всичко към Азия и съперничеството с Китай, към създаването на една нова система от баланси в международната политика, която да изисква по-малка инвестиция - както в стратегическо усилие, така и във финансиране от страна на САЩ, ще остане господстваща тенденция и при една администрация на Джо Байдън".

В предаването "Събота 150" доц. Минчев коментира поведението на унгарския премиер Виктор Орбан, който се обяви категорично в подкрепа на Доналд Тръмп. Той обясни, че заемането на идеологическа позиция е нещо нетипично и ако то се прави, значи, че има много сериозни основания за това:

"Опитен политик като Орбан не го прави на чисто принципна основа, а разчита, че и в двата случая - дали при победа на Тръмп, или на Байдън - обозначаването му като лидер на консервативното движение в Европа ще му донесе определени бонуси в сътрудничество или опониране на администрацията във Вашингтон, в зависимост от това кой ще спечели изборите за президент на САЩ. Идеологическата поляризация, засягаща стратегическите съюзи и геополитическите отношения, е относително нов феномен, който ние не познаваме след Втората световна война, но ще се наложи да я отчитаме като фактор във всички наблюдения и анализи нататък", посочи политологът.

Интервю на Деян Йотов с Огнян Минчев в предаването "Събота 150" можете да чуете от звуковия файл.

Прочети цялата публикация