БНР | 25.10.2020 02:24:27 | 89

Избори и референдуми в Украйна, Литва, Египет и Чили


На различни места по света днес гражданите ще участват в избори и референдуми.

В Украйна ще се проведат местни избори. Новите местни съвети ще получат широки пълномощия и и голяма самостоятелност в рамките да провежданата в страната реформа по децентрализация.

На днешните избори участват рекорден брой кандидати. По данни на Централната избирателна комисия за място в съветите на различни нива се състезават 224 хиляди претенденти. Около 2600 от тях се кандидатират за кметските кресла в 324 града.

Вотът се провежда по смесена система и гласуването започва в 8 часа местно време, а изборният ден ще завърши в 20 часа. Право на глас имат над 28 милиона украинци, но социолозите на предвиждат висока избирателна активност. Изборите бяха отменени в част от Донбас с мотива за проблеми със сигурността.

В Литва пък се провежда вторият тур на парламентарните избори. След първото гласуване на 11 октомври, все още вакантни остават 68 от общо 141 депутатски места в Сейма.

Гласоподавателите в съответните избирателни райони  ще трябва да избират сред двама претенденти за място, като до балотаж стигат набралите най-много подкрепа, но не успели да преминат 50-процентната бариера кандидати. Гласуването започва в 7 часа местно време.

Депутатите в литовския Сейм се избират по смесена система  за период от 4 години.

В Египет продължава гласуването в първия етап от парламентарните избори. Много е вероятно вотът да доведе до избиране на слаб парламент, доминиран от привърженици на президента Абдел Фатах ас-Сиси, и до засилване на властта му, отбелязват Асошиейтед прес и ДПА.

В първия етап вчера и днес се гласува в 14 от 27-те египетски провинции. Вторият етап, когато ще се гласува в останалите 13 провинции, включително в Кайро, е на 7 и 8 ноември. Резултатите се очакват в началото на декември.

В Чили днес ще бъде произведен референдум за нова конституция, която да замени основния закон от времето на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет, предаде Ройтерс.Това беше основно искане на протестното движение в южноамериканската страна миналата година. Понякога съпътствани от насилие, демонстрациите, които избухнаха през октомври 2019 г., бяха насочени срещу неравенството и привилегированото положение на елита.

Според проучванията на общественото мнение новата конституция, написана от специално избрана гражданска колегия, ще бъде одобрена с голямо мнозинство от около две трети.

Референдумът ще бъде произведен при строги здравни мерки и засилена охрана, увери министърът на вътрешните работи Виктор Перес.

Чили е една от сериозно засегнатите от пандемията от новия коронавирус държави. Броят на регистрираните в страната заразени надхвърли половин милион, близо 14 хиляди от тях са починали.


Прочети цялата публикация