Fakti.bg | 25.10.2020 13:49:33 | 76

Коронавирус в Чехия: рекорд на новозаразени, локдаун и искания за оставки. Как се стигна дотук?


В събота Чехия регистрира рекордните 15 252 случая на коронавирус за едно денонощие. Страната е сред най-тежко засегнатите от втората вълна на пандемията. През изминалата седмица жертвите на вируса надхвърлиха 100 на ден. Затова всички търговски обекти, с изключение на тези, които предлагат стоки от първа необходимост, затварят врати.

Ресторантите в Чехия пък вече са затворени от десетина дни. Но министърът на здравеопазването Роман Примула бе заснет от фоторепортер на ежедневника "Блеск" да напуска, при това без маска, луксозно пражко заведение. Премиерът Андрей Бабиш съобщи, че е помолил министъра да се оттегли, за да не бъде уволнен. Към своя край върви кратката политическа кариера на вирусолога Примула като шеф на кризисния щаб във времената на пандемия, от която Чехия е засегната изключително тежко.

"Тази грешка е непростима"

При положение, че от миналата седмица в Чехия са затворени не само училищата и повечето магазини, но и ресторантите, министърът отива на вечеря в пълно нарушение на правилата, наложени от самия него. Както заяви премиерът Бабиш: "Подобна грешка е непростима, независимо какво са правили там министър Примула и господин Фалтинек (министърът е бил в компанията на Ярослав Фалтинек, представител на партията на Бабиш АНО - "Действие на недоволните граждани").

Бабиш не скри, че случилото се е "абсолютна катастрофа и шок" за него. Заради ескалацията на случаите с коронавирус в Чехия премиерът е под голям натиск. Със своята протестна партия АНО той е начело на правителство на малцинството и е зависим от подкрепата най-вече на две групи избиратели: пенсионерите, безработните и селското население, на които обеща финансови помощи - от една страна, от друга - младите чехи, които не се припознават със старите партии. Те все още възлагат надежди на успешния предприемач Бабиш и разчитат, че той ще се справи професионално с управлението, макар напоследък социолозите да констатират спад в доверието към него.

От драстични мерки до пълно разхлабване

Първите пациенти с коронавирус в Чехия бяха установени в началото на март и правителството тутакси наложи драстични мерки. Само седмица по-късно училищата вече бяха затворени, а събитията с повече от сто участници - забранени. След това бяха въведени ограничения за излизане, а тези, които имаха право да напускат домовете си, трябваше задължително да са със защитна маска, макар в страната маски да липсваха. Бабиш заложи на изобретателността на чехите и това се оказа верен ход.

След това бяха затворени границите и не бе възможно нито да се влезе, нито да се излезе от страната. Извънредното положение приключи на 17 май и мерките бяха разхлабени една по една - всъщност нищо по-различно от това, което се случи и в съседните държави. Но през август броят на новозаразените отново нарасна и дори надмина равнищата от пролетта. А Бабиш не върна ограниченията и заяви следното: "Искам да се върнем към нормалността и не искам да разрушим нашия социален, културен и спортен живот". Страната просто не можела да си позволи още ограничения. Бабиш очевидно е възпрял тогавашния си здравен министър Адам Войтех, който искаше да въведе задължителното носене на маски през септември, особено след началото на учебната година. След разговор с премиер Войтех трябваше да даде заден ход.

Здравната система на Чехия е изправена пред колапс

Възникналият хаос от четири различни здравни разпоредби в рамките на пет дни би могъл да се определи като емблематичен за провежданата от Бабиш политика във времената на пандемия. В нея обрат настъпи едва преди месец с отстраняването на Войтех. Премиерът го пожертва, за да назначи на поста главния вирусолог Примула, който от пролетта е начело на кризисния щаб. И изглеждаше, че това е добро решение. Само че направените снимки на министъра, нарушаващ собствените си правила, говорят за точно обратното. А и езикът на цифрите е показателен: новозаразените за последното денонощие са над 15 000. В болниците лежат почти 5 000 пациенти, максималният капацитет е 10 000.

Прочети цялата публикация